Belföld

Közel egymilliárd forintnyi áfát csalt el egy volt ügetőbajnok bűnszervezete

NAV
NAV

Csaknem egymilliárd forint áfa befizetését mulasztotta el egy egykori ügetőbajnok által vezetett bűnszervezet, amelynél versenylovakat, luxusautókat és ingatlanokat is lefoglaltak a pénzügyőrök. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint 28 helyszínen csaptak le egyszerre a NAV nyomozói a MERKUR kommandósai és a bevetési igazgatóság járőrei támogatásával.

A zalai nyomozók által szervezett és irányított akcióban a pénzügyőrök felszámoltak egy számlagyárat, illetve az azt működtető bűnszervezetet, amely csaknem egymilliárd forinttal károsította meg az állami költségvetést. A szervezet egy számlagyárként funkcionáló céghálózatot működtetett, hogy az általuk biztosított fiktív számlákkal a bűnszervezet irányítójának cége a fizetendő általános forgalmi adóját csökkenthesse. A hamis számlákat hulladékkezelésről és -kereskedelemről, műanyaghulladék válogatásáról állították ki.

NAV

A bűnözői csoportot három ember irányította, a bűnözéshez használt céghálózat fenntartásában feladataikat, szerepeiket leosztották egymás között. Az elkövetők között volt, aki stróman ügyvezetőként vitt egy-egy céget és a banki műveleteket intézte, mások a fiktív számlák kiállítását vagy egyéb adminisztrációs tevékenységet hajtottak végre, a számlagyár valódi vezetője pedig az a budapesti férfi volt, aki a 2000-es években amatőr ügető országos bajnoki címet is nyert – közölte a sajtóreferens a férfi nevének említése nélkül.

A vagyonbiztosítási intézkedésekkel a költségvetést ért vagyoni hátrány teljes egészében megtérült, ugyanis a pénzügyi nyomozók tizenhárom, összesen 680 millióra becsült ingatlant vettek zár alá, 203 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, valutát és bankszámlákon lévő összegeket, illetve a bűnszervezet egyik tagjától versenylovakat is zár alá vettek.

NAV

Az állatok lefoglalásával egyidejűleg gondoskodtak azok tartásáról, ugyanabban a lovardában biztosítják az ellátásukat, de engedélyezték a lovak versenyeztetését is. A bűnszervezet irányítója által működtetett cég telephelyén tartott kutatás, lefoglalás alkalmával az ott dolgozó munkások megpróbáltak elszökni a pénzügyőrök elől. A gyanús körülmények miatt vizsgálat indult a foglalkoztatottak bejelentésével, járulékaik megfizetésével kapcsolatban is.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során a pénzügyőrök a bűnszervezet három tagját vették őrizetbe, a Zala Vármegyei Főügyészség indítványára a Zalaegerszegi Járásbíróság elrendelte a letartóztatásukat. A NAV munkatársai összesen 19 gyanúsítottat hallgattak ki, a bűnszervezet felszámolásán a NAV bűnügyi és bevetési állományából 178 pénzügyőr dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik