Tudomány

Szellemhajóra bukkantak a tenger mélyén

Ocean Infinity
Ocean Infinity

Rátaláltak az egyetlen olyan csatahajó roncsára, amely a második világháborúban az Egyesült Államok és Japán oldalán is harcolt – írja a Live Science. A USS Stewart nevű romboló maradványait 1065 méteres mélységben fedezték fel, San Franciscótól körülbelül 80 kilométerre.

A USS Stewart az Egyesült Államok Clemson-osztályú rombolója volt, amelyet 1941-ben vezényeltek Borneóhoz. A hadihajó 1942-ben, Bali közelében súlyosan megsérült egy japán támadást követően, de ennek ellenére sikerült visszavonulnia Jáva szigetére. Szerencsétlenségére viszont a kikötőt éppen akkor rohanták le a japánok, a legénység ezért robbanószerekkel szándékosan elsüllyesztette a rombolót, nehogy az ellenség kezére kerüljön.

A japánoknak azonban egy évvel később sikerült a vízfelszínre emelniük, és ettől kezdve egészen a háború végéig járőrhajóként használták.

Az amerikai katonák a Csendes-óceán szellemhajójaként kezdték el emlegetni a Stewartot, mivel tudták, hogy elsüllyedt, mégis látták néha feltűnni az ellenséges vonalak mögött.A rejtély csak a háború végeztével oldódott meg, amikor megtalálták a rombolót egy Hirosimához közeli kikötőben.

Donald M. McPherson / U.S. Naval History and Heritage Command

Japán kapitulációja után a Stewart visszakerült az Egyesült Államokhoz, ahol ismét a haditengerészet szolgálatába állt. Pályafutása ezt követően azonban hamar véget ért: mivel rossz állapotban volt, 1946 májusában leszerelték és lőgyakorlatokhoz kezdték el használni célpontként. A hajó az egyik ilyen lőgyakorlat során süllyedt el, miután egy másik hadihajó lövedékei, valamint repülőgépek rakétái is érték.

Roncsának pontos helyzete csaknem 80 éven keresztül ismeretlen volt, most viszont az Ocean Infinity nevű vállalat egyik víz alatti robotja rábukkant. Az eszköz egy 127 négyzetkilométeres területet fésült át 24 óra leforgása alatt, mire megtalálta a hajó maradványait.

Kapcsolódó
Megtaláltak egy 110 éve eltűnt hadihajót
Az HMS Hawke-ot 1914. október 15-én találta el egy német tengeralattjáró torpedója, ezután gyorsan elsüllyedt, 524 emberrel a fedélzetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik