Tudomány

Ennyi esélye van túlélni egy lavinát

Cavan Images / Getty Images
Cavan Images / Getty Images

A lavinák többféleképpen is képesek végezni az emberrel. Sokan, akik áldozatául esnek, a sérülésekbe halnak bele, de olyanok is vannak, akik a hótömeg alatt megfulladnak, és az sem példátlan, hogy a mentőkre várakozva a hipotermia végez velük. Az idő tehát kritikus faktor e tekintetben. Jó hír azonban, hogy napjainkban sokkal többen élik túl az ilyen eseteket, mint 40 éve – írja a Live Science.

A lavina túléléséről szóló első tanulmányok alig 30 éve jelentek meg, ezek pedig leginkább a svájci Alpokban történt esetekre összpontosítottak. Abban az időben a lavinák által eltemetett emberek kevesebb mint fele élte túl az eseteket: akik pedig a szerencsések közé tartoztak, mindhez 15 percen belül elért a segítség.

Az 1990-es évek óta azonban sokkal megbízhatóbb módszerek állnak rendelkezésünkre a lavinák előrejelzésére, valamint olyan új eszközök is megjelentek, amelyek javítják az emberek túlélési esélyeit.

A JAMA Network Open folyóiratban publikált tanulmány 1981 és 2020 közötti svájci lavinák következtében elrendelt mentések dokumentumai szerepeltek. Eszerint a négy évtized alatt több mint 7000 ember tapasztalta meg a lavinák pusztító hatását, köztük 1643 személy kritikusan nagy veszélyben volt. Az új kutatás azt mutatja, hogy 1990 óta a lavinák esetében mért túlélési arány Svájcban 43,5-ről 53,4 százalékra nőtt, ami körülbelül tízzel több megmentett embert jelent minden 100 esetnél.

Jóllehet ez a túlélési arány még mindig nem hangzik túl jónak, de nagyon nem mindegy az időfaktor. A 10 percnél rövidebb ideig betemetett emberek túlélési esélye 91 százalékos, ám ha csak ennél 5 perccel tovább van valaki hó alatt, az esélye 76 százalékra csökken. Harminc másodperc után ez pedig már alig 30 százalék. Amellett, hogy jobbak az előrejelzési módszerek, az átlagos mentési idő is lecsökkent: 40 év alatt 45 percről 25 percre. Ebben persze az adóvevők és egyéb technológiai eszközök is nagy szerepet vállaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik