Sport

Rettentő gyáva lenne nem élni a lehetőséggel – a fiatalok mellett a 44 éves Lundéra is számít az új norvég kézikapitány

KISBENEDEK Attila / AFP
KISBENEDEK Attila / AFP
Az elmúlt években többször felvetődött már a kérdés, mi lesz, ha egyszer a világ egyik legsikeresebb kézilabdaedzője, Thorir Hergeirsson befejezi a munkát a norvég női válogatottnál. Amikor az izlandi szakember az olimpiai aranyérem után nyáron bejelentette, hogy gondolkodási időt kér, majd szeptember elején jelezte, az év végén távozik, nem esett kétségbe senki: akadt elég jelölt a posztra, Ole Gustav Gjekstad személyében pedig a lehető legjobb megoldás született.

Ole Gustav Gjekstad olyannyira kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy igazából nem is lehetett sok ellenvetés. Még az is elképzelhető, hogy tavaly úgy kötelezte el magát az Odenséhez, hogy a szerződésében volt olyan kitétel, amely szerint a válogatott előnyt élvez.

Az 1967. november 29-én született szakember a játékospályafutása nagy részét a Sandefjord HK csapatánál töltötte, nyert három norvég bajnoki címet, majd 1994 és 1996 között a svájci BSV Borba Luzernben légióskodott.

A jobbszélső a válogatottban 1986 és 1995 között 149 mérkőzésen 548 gólt szerzett, részt vett az 1993-as világbajnokságon.

Edzőként a Norröna férficsapatát irányította először az 1997–1998-as szezonban, majd következett a Larvik HK női együttese, ahol 1998 és 2005, majd 2011 és 2015 között dolgozott, és nyert 24 trófeát, köztük egy KEK-elsőséget 2005-ben. A két időpont között, 2005–2008-ban a Drammen HK férficsapatát vezette, amellyel kétszer bajnokságot, egyszer kupát nyert.

Még azt is megengedhette magának, hogy ereje teljében lévő sikeredzőként 2015-ben gyakorlatilag visszavonuljon, otthagyta a kézilabdát, és egy biztosítótársaságnál helyezkedett el teljesítményfejlesztési igazgatóként. Három év kihagyás után a Vipers hívószavára tért vissza a sportághoz, a csapattal sorozatban hat bajnoki címet szerzett, 2021 és 2023 között pedig zsinórban háromszor is elhódította a Bajnokok Ligáját.

Tavaly az Odenséhez szerződött, amellyel bajnoki bronzérmes és BL-negyeddöntős lett. A norvég szövetség keddi bejelentése szerint a szakvezető jövő márciusban mutatkozik majd be a válogatott élén, szerződése 2029. június 30-ig szól.

Nincs nagy pörgés a kapitányi poszton

Kiváltság és megtiszteltetés a norvég válogatott szövetségi kapitányának lennem. Thorir Hergeirsson és csapata fantasztikus eredményeket produkált hosszú időn keresztül, így nehéz örökséget kell átvennem. Alig várom, hogy a nemzeti csapatot övező feladatokkal foglalkozhassak, rendkívül izgalmas lesz

– idézte Gjekstadot a norvég szövetség hivatalos honlapja.

„Először is beszélni fogok Thorirral, a játékosokkal és a szövetség kulcsembereivel, hogy átfogó képet kapjak, és egy kicsit több információhoz jussak, mint most. A terv az, hogy a már meglévő jó dolgokat megőrizzük, aztán meglátjuk. Erről addig nem tudok beszélni, amíg nem végeztem el egy alaposabb elemzést” – tette hozzá.

Az elmúlt ötven évet tekintve Gjekstad csupán a hetedik edzője lesz a norvég női válogatottnak, a legutóbbi két szövetségi kapitány, Marit Breivik és Thorir Hergeirsson egyaránt 15-15 évet töltött a poszton.

A norvég női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányai

Örnulf Svartberg (1962-1966)
Tore Rasch (1966-1973)
Frode Kyvaag (1974-1978)
Otto Pedersen (1978-1982)
Karen Fladset (1982-1984)
Sven-Tore Jacobsen (1984-1993)
Marit Breivik (1994-2009)
Thorir Hergeirsson (2009-2024)
Ole Gustav Gjekstad (2025-)

Nem a pénz és a család döntött

A Verdens Gang egy komolyabb interjúban alaposabban kifaggatta az 56 éves trénert, aki elmondta, csak a saját szívére és eszére hallgatott, amikor gyorsan igent mondott a felkérésre.

„Mondhatnám, hogy konzultáltam valakivel, de nem igazán ez történt. Az elmúlt hetekben természetesen beszéltem a hozzám legközelebb állókkal, a barátnőmmel és a gyermekeimmel, de a döntést saját magam hoztam meg. Senki sem tiltakozott. Szerintük ez jó móka lesz, és nem volt ellenvetésük” – mondta.

KISBENEDEK Attila / AFP Ole Gustav Gjekstad sorozatban háromszor nyert BL-t a Vipersszel.

Az biztos, hogy a kézilabdához értő családja van. Barátnője, Katrine Höyland élvonalbeli kapus volt, a 28 éves fia, Herman ifjúsági válogatottságig vitte, lánya, a 20 éves Maria is kézilabdázott, de egy keresztszalag-sérülés után abbahagyta, jelenleg pszichológiát tanul Bergenben.

Bár a norvég sajtó olyan neveket is bedobott, mint Tonje Larsen, Mats Olsson, Glenn Solberg és Kristian Kjelling vagy éppen Ambros Martín, illetve a most visszavonuló francia Olivier Krumbholz, a norvég szövetség elnöke, Kaare Geir Lio azt mondta,

ha volt is tíz nevet tartalmazó listájuk, akkor azon mindenkit Ole Gustav Gjekstadnak hívtak.

De Erik Langerud főtitkár szerint sem akadt volna megfelelőbb ember erre a feladatra.

„Megállapodtunk az Odensével az első félévi kompenzációról, amely során duplán dolgozik. Megegyezünk abban, hogy nem közöljük az összeget, de ez egy abszolút kezelhető szám” – mondta Langerud. Gjekstad hozzátette, a váltás fizetéscsökkentéssel jár, mert Odensében jobban keresett, de ez nem az a munka, ahol a pénz a legfontosabb tényező.

Korábban úgy gondoltam, hogy alaposan fel kell mérnem a helyzetet, ha felkérést kapok. De amikor elhangzott a kérdés, nem volt nehéz döntenem

– tette hozzá.

Az életkor nem probléma

A lap azon kérdésére, hogy a 44 éves világklasszis kapus, Katrine Lundéval számol-e a folytatásban, igennel felelt.

„Ha van kedve, akkor az életkor nem probléma” – mondta, majd hozzátette, nem forgatná fel teljesen elődje válogatási elveit és elképzelését. Sőt, kifejezetten számítana a rutinos játékosokra, de ugyanakkor azon feltörekvő kézisekre is, akik hajlandók kicsit harcolni, könyökölni a csapatba kerülésért.

„Szeretek olykor konfrontálódni olyanokkal, akik ki merik mondani, amit gondolnak. Ez hajt minket tovább. Egy csapat számára fontos, hogy például Nora Mörknek vagy Kartine Lundénak van véleménye.

Az olimpiai keretben szereplő 15 játékosból tizenketten is 30 év felettiek voltak, bízom benne, hogy közülük minél többen gondolkodnak még a válogatottban, és dolgoznának is érte. Ez rendkívül fontos, ugyanakkor meg kell találni a jövő játékosait is

– mondta.

A folytonosságot azzal is szeretné biztosítani, hogy nem tervez változtatást a szakmai stábban. Így a segítője Tonje Larsen, a kapusedző pedig Mats Olsson marad. De szeretne észrevétlen részese lenni a válogatottnak már októberben, amikor a csapat az első meccseit játssza az olimpia után.

„Jó lenne látnom, hogyan mennek a dolgok, és Thorir nyitott erre” – emelte ki. Az biztos, hogy semmilyen hivatalos szerepe nem lesz a november 28-án kezdődő Eb-n, de valószínűleg jelen lesz a torna egyes szakaszain.

Ha olyan hosszú távra, legalább 15 évre tervez, mint az elődjei, akkor 2039-ben, 72 évesen fejezi be a nemzeti csapatnál.

Nem tudom, hogy ez lesz-e az utolsó edzői munkám. Még mindig azon gondolkodom, mit fogok csinálni, ha nagy leszek. Nagyon fiatalnak érzem magam a munka szempontjából, most van értelme 4,5 éves szerződést kötni. Aztán, ha letelik, majd értékelem.

Mindenki támogatja

A norvég sajtó megkérdezte Thorir Hergeirssont, a távozó válogatott edzőt is az utódlásról, az izlandi szakember pedig azt mondta, Gjekstad nagyon jó választás, ő a megfelelő ember.

„Ole tapasztalatai és eddigi sikerei a kézilabdában és az üzleti világban egyértelműen alkalmassá teszik erre a munkára. Nagyon jó választás a játékosok, a csapat és a Norvég Kézilabda Szövetség számára. Örülök, hogy vállalta a kihívást.

Amikor átvettem Breiviktől a munkát 2009-ben, feltették nekem is a kérdést, hogy el tudom-e végezni a munkáját. Nagyjából ugyanazt válaszoltam, mint most Ole, aki azt mondta, rettentő gyáva lenne nem élni a lehetőséggel.

Marit Breivik ugyancsak úgy fogalmazott, kifejezetten jó érzései vannak a kinevezéssel kapcsolatban.

„Gjekstad rendkívül tapasztalt tréner, aki sok éve szisztematikusan és szakszerűen dolgozik. Rengeteg válogatott játékost nevelt, akik jól szerepeltek, és segítette a klub és a válogatott közötti jó interakció kialakulását ezekben az években. Azt érzem, hogy azon szakemberek közül, akik válogatottbeli tapasztalat nélkül leginkább megfelelnek a feltételeknek, messze Ole Gustav a legképzettebb.”

Maren Aardahl, az Odense olimpiai, világ- és Európa-bajnok beállósa egészen különös helyzetbe került.

„Különös, mert elveszítem a klubedzőmet, akivel a válogatottban folytathatom a közös munkát. Boldog vagyok, hogy vállalta a feladatot, ő a megfelelő ember Thorir után, aki képes arra, hogy folytassa az eddigi kézilabda-kultúrát, de a saját stílusát és elképzelését is megvalósítsa”– mondta.

Kapcsolódó
Lehull a lepel, megvan az új norvég női kézilabda-kapitány
Kedd délelőtt kiderül, igazak-e a pletykák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik