Belföld

Kövér László ízléstelen provokációról és a halál kultúrájáról beszélt, miután a Momentum egy perc néma csendet kért Karsai Dániel emlékére a parlamentben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalását követően nem az elhangzottakra reagált, hanem Karsai Dánielről, az ALS-betegség következtében szombaton elhunyt alkotmányjogászról emlékezett meg, aki az elmúlt időszakban az életvégi döntések szabadságáért küzdött. Idézte tőle a többi között azt, hogy jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni, és hangsúlyozta, hogy Karsai kitartása, méltósága és embersége példaértékű volt.

Az ellenzéki politikus a felszólalása végén arra kérte a képviselőket, hogy egyperces, néma felállással emlékezzenek meg Karsai Dánielről, aminek mindenki eleget is tett.

Ezután azonban Kövér László házelnök ragadta magához a szót, és közölte: a házszabály alapján egyetlen képviselő sem szólíthatja fel a T. Házat néma tiszteletadásra, majd pedig úgy fogalmazott:

Ami most történt, az egy olyan ízléstelen provokáció volt, amit felhasznált egy tragikusan elhunyt embert halálában arra, hogy politikai propagandát fejtsen ki, egyébként a halál kultúrája mellett. Ezt mindazon képviselőtársaim nevében visszautasítom, akik az élet kultúrájának az oldalán szeretnének maradni. A többit meg majd a házbizottsági ülésen megbeszéljük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik