Belföld

Hétfőtől újra járnak a vonatok Esztergom és Komárom között

Máthé Zoltán / MTI
A drónnal készült felvételen a medréből kilépett Duna Esztergomnál 2024. szeptember 19-én.
Máthé Zoltán / MTI
A drónnal készült felvételen a medréből kilépett Duna Esztergomnál 2024. szeptember 19-én.

Szeptember 30-án hétfőn üzemkezdettől újraindul a vonatforgalom Esztergom és Komárom között, emiatt az érintett szakaszon már nem kell átszállni pótlóbuszokra, az S74-es vonatok a vonal teljes hosszán közlekednek – közölte a MÁV.

Ugyancsak hétfőtől újra megnyitják az árvízhelyzetben korábban érintett 11-es út lezárt szakaszát is (Táti rövidút), ezért a 812, 814, 817 és 819, valamint a T jelzésű helyi autóbuszok ismét az eredeti útvonalukon közlekednek és újra megállnak a Táti út és a Horgásztanya megállóhelyeken.

A tájékoztatás szerint a dunai árhullám levonulása után a vasúttársaság munkatársai eltávolították az Esztergom–Komárom vonal Lábatlan és Nyergesújfalu közötti szakaszán a vasúti pályát elmosódás ellen mintegy másfél kilométer hosszan védő fóliázást és a közel  húszezer homokzsákot.

A vasútvonal egy szakaszon a parton halad, így az egyben a vízügyi védmű részét képezi. A védekezés részeként Tátnál, ezért megemelték a vasúti töltést, egy szintbe hozva azt az árvízvédelmi töltéssel, ezáltal segítve a vízügyi védekezést.

A forgalomba helyezés érdekében megvizsgálták a teljes vasúti pályát, ahol szükséges volt, geotechnikai vizsgálatot is végeztek a szakemberek. A vizsgálatok eredményei alapján a vonatközlekedés biztonságosan megindulhat az árvízi védekezés miatt korábban lezárt vonalrészen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik