Élet-Stílus

PIROS ORR Bohócdoktorok az idős emberekért

Fotó: Éder Vera
Fotó: Éder Vera
A PIROS ORR Bohócdoktorok sokunknak ismerősek lehetnek, hiszen már 27 éve járják hétről hétre az ország több városának gyermekkórházait, hogy a humor és a nevetés erejével próbálják kellemesebbé tenni a gyermekek (és szüleik) számára a kórházban töltött nehéz időszakot. Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy 2006 óta rendszeresen dolgoznak idősotthonokban és néhány éve egy speciális program keretében demenciával élő idős emberekkel is foglalkoznak. Mindezt szinte kizárólag jószándékú támogatók segítségével.

A gyerekek általában nyitottabbak a játékra, játékosabbak is, de ez nem jelenti azt, hogy a felnőttek ne vágynának erre ugyanúgy. Az ember mentális szükséglete a kapcsolódás, a bizalom, az érzelmi felszabadulás, az öröm – mindez leginkább a közös játékban élhető meg. A humor mindenkire felszabadító hatással van, a közös nevetés pedig az egyik legőszintébb emberi kapocs.

Az idős emberek gyakran nehezen mozognak, emlékező képességük és érzékelésük gyengül, így lehetőségeik korlátozottak, ha élményre vagy egy kis változatosságra vágynak. A bohócdoktorok látogatásai nem csak szórakozást és örömet visznek monoton hétköznapjaikba, de lehetőséget kínálnak a játékra, az emberi találkozásokra és az érzelmek felszabadult megélésére is. A bohócok csetlés-botlásai nem csak szórakoztatóak, de gyakran ezek az „ügyetlenségek” vezetik rá az időseket saját képességeik újrafelfedezésére.

Fotó: Éder Vera

A PIROS ORR speciális demenciaprogramja mentálhigiénés szakemberek bevonásával jött létre és különleges metódus szerint épül fel. Itt sokkal finomabb eszközöket használnak a bohócok, jobban oda kell figyelniük arra, kinek milyen készségei működnek, ki mit tud befogadni, mire reagál érzékenyen. Gyakran dolgoznak zenével, érzékekre ható impulzusokkal, múltidéző tárgyakat használnak, mindennapos tevékenységekkel játszanak, mert ezekkel érzelmi és szomatikus emlékeket tudnak ébreszteni.

„A legnagyobb kihívás, hogy kapcsolatot tudjunk teremteni. Amikor már benne vagyunk a közös játékban könnyű dolgunk van, mert a bohócállapotban és a demenciában sok találkozási pont van: a koncentrált jelenidő, az érzelmekkel való kommunikáció, a nonverbalitás” – mondja Gelencsér Tünde, a PIROS ORR Bohócdoktorok Alapítvány művészeti vezetője. – „A demenciával élő idősek nem ismernek meg minket, amikor újra találkozunk, de a piros orrunk kellemes élményeket ébreszt bennük, van egy olyan érzetük, hogy ami történik az ismerős, az jó. Nincsenek konkrét emlékeik rólunk, csak a kapcsolódásunk, a közös játék érzelmi emlékei.”

Fotó: Éder Vera

Támogasd Te is a PIROS ORR Bohócdoktorok Alapítvány gyógyító tevékenységét, hogy minél több idős embernek vihessenek színt, derűt és örömet a szürke hétköznapokba!

https://adomany.pirosorr.hu/idosprogram

Ajánlott videó

Olvasói sztorik