Belföld

Több tankerület nem tudja kifizetni a pedagógusoknak is járó iskolakezdési támogatást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Harmadik hete tart a tanév, de több tankerületi központban mindmáig nem tudták kifizetni a pedagógusok által igényelt iskolakezdési támogatásokat – értesült a Népszava. Van, ahol még nem is reagáltak a pedagógusok által benyújtott kérelmekre, az egyik tankerületi központ ugyanakkor jelezte: nincs pénz a juttatások kifizetésére.

A munkáltatók béren kívüli juttatásként adhatnak iskolakezdési támogatást azoknak a dolgozóiknak, akik iskoláskorú gyerekeket nevelnek. A támogatást tankönyvekre, tanszerekre, ruházatra lehet felhasználni. A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozó pedagógusok számára az új pedagóguséletpálya-törvény, ismertebb nevén státusztörvény végrehajtási rendelete tartalmazza az erre vonatkozó szabályozást. A támogatás mértéke gyermekenként az augusztus 1-jén érvényes bruttó minimálbér 45 százaléka, vagyis az igényelhető támogatás összege jelenleg bruttó 120.060 forint.

A Szombathelyi Tankerületi Központ iskolaigazgatóknak címzett levele arra kéri az intézményvezetőket, hogy tájékoztassák az érintetteket, hogy a tankerületi központ költségvetésében nem áll rendelkezésre erre a célra elkülönített forrás. Hozzátették, a béren kívüli juttatások egyébként is a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartoznak, vagyis nem járnak automatikusan. A Népszava szerint a tankerületi központ közvetlen dolgozói ugyanakkor kaphattak támogatást.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás nem érti, miért nem különítettek el forrásokat az iskolakezdési támogatás kifizetésére, hiszen a tanévkezdés egy előre jól megtervezhető időszak. Az iskolakezdési támogatásokat szeptember 30-áig lehet igényelni.

A Klebelsberg Központ közölte, a célra központi forrásbiztosítás nem történt, a 2024-es béremelés módját rögzítő kormányrendelet a 2024-ben végrehajtott 32,2 százalékos béremelés teljes fedezetét bérként rendelte el kifizetni. – A tankerületekben dolgozó kormánytisztviselők átlagbére jelentősen elmarad a pedagógusok átlagbérétől. A tankerületek alkalmazásában álló kormánytisztviselők esetében a jogszabály kötelező juttatásként írja elő az iskolakezdési támogatást – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik