Élő Belföld

Orbán, Pintér és Karácsony egymás mellett a Veszélyhelyzet-kezelési Központban

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kedden folytatódott a felkészülés az árhullámra, Budapesten és a Lajtán már harmadfokú a készültség. A védekezés tegnapi eseményeiről itt olvashat.

Budapesti gyógyfürdőket veszélyeztet az árvíz

Az árhullám a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több fürdőjét is érinti.

A társaság azt közölte az MTI-vel, hogy a Margitsziget lezárásával egyidejűleg a Palatinus fürdő sem látogatható az árvíz levonulásáig. A hétvégén megkezdték a fürdő eszközeinek áthelyezését az alagsori és földszinti épületrészekből a vízmentes, emeleti szintekre. A mintegy 10 hektáros területen egész napos felügyeletet tartanak, figyelik a strand területén az esetleges buzgárok kialakulását, őrzik a kutak, a medencék állapotát. A Fővárosi Csatornázási Művek által szállított, 75 köbméternyi homokból már összekészítettek több mint 4 ezer homokzsákot, amelyeket a kritikus helyeken azonnal fel tudnak használni. Kiemelten kezelik az ipari műemléknek számító, több mint 100 éves és idén felújított hullámgép megóvását. Azt írták, a Duna budai oldalán az extrém magas vízállás a Gellért, a Rudas, a Rác, a Király, a Lukács fürdőt és a Pünkösdfürdői Strandot is veszélyezteti.

A Gellért és a Rudas szakemberei a két fürdő alatti táróban közösen ügyelik a forrásokat, amelyek a közlekedési edény elve alapján a Duna vízszintjét követve ilyenkor szintén megemelkednek. Továbbá körültekintően üzemeltetik a medencéket, figyelve töltés-ürítéskor a csatornarendszer észszerű terhelését. A Rác fürdő forrásának szintje az idén júniusi árhullámhoz képest várhatóan magasabb lesz.

A Király fürdő a Lukácsból kapja a gyógyvizét, ezt az árvízre tekintettel lezárták. Mivel ez a budai part egyik mély pontja, a pinceszinteken szinte biztosan számolni kell a víz megjelenésével. A Lukács fürdő közvetlen összeköttetésben áll a Rózsadomb tövében található Malom-tóval, ezért itt a hegyről hirtelen érkező, nagyobb mennyiségű víz elvezetése jelenthet gondot. A fürdő medencéit is folyamatosan figyelik a Duna magas vízszintje miatt. Minden veszélyeztetett fürdőben szivattyúkkal, aggregátokkal, homokzsákokkal készülnek az árvízvédelemre.

Orbán Viktor bokáig vízben járva ellenőrizte a védekezési munkálatokat

Nagymaroson, majd Kismaroson ellenőrizte szerda délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi munkálatokat, Rétvári Bencével, a térség országgyűlési képviselőjével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A miniszterelnöknek a vízügyesek és a katasztrófavédők azt jelentették, hogy Nagymarosnál rövid szakaszokon, bekötések lezárásánál van szükség homokzsákos zárásra. A védművek kiépítése folyamatos, az árvízvédelmi fal kiépítettsége 100 százalékos, jelenleg a mobilgát minőség-ellenőrzése és szivattyúk telepítése zajlik. A szivattyúk a lezárt belterületi csatornákból vezetik a vizet a Dunába. Kismaroson is folyamatosan zajlik a munka, eddig közel 100 ezer homokzsákot használtak fel, a védművek kiépítettsége 70 százalékos. A vízügyeseken kívül 600 katona, tűzoltó és önkéntes segíti itt a védekezést – hangzott el a miniszterelnöknek tett jelentésben.

Karácsony: várhatóan teljesen víz alá kerül ma az alsó rakpart

Éjszaka elérte a Duna vízszintje az alsó rakpart mélyebben fekvő területeit, várhatóan az autóút ma teljes egészében víz alá kerül – közölte Facebook-posztjában a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte, a Margitszigeten két napja folyamatosan épül homokzsákokból az ideiglenes védmű, a sziget nagy részére már csak a védekezésben részt vevők léphetnek be. Mint írta, természetes emberi kíváncsiság, hogy az áradó folyót ilyenkor sokan meg szeretnék nézni. A vízszint gyors emelkedése és a Duna sodrása ugyanakkor most különösen veszélyessé teszi, ha valaki túl közel merészkedik a folyóhoz. Nem is beszélve arról, hogy az egyébként stabilnak tűnő fák a felázó talajban akár váratlanul is kidőlhetnek. Kiemelte:

Arra kérek mindenkit, aki nem vesz részt a védekezésben, csak távolról, legfeljebb a felső rakpart vonalából tekintse meg az áradó Dunát, a védekezés kiemelt helyszínét, a Bem tér és a Batthyány tér közötti szakaszt lehetőség szerint kerülje el.

OMSZ: készenlétben a mentőhelikopterek

Felkészültek az árhullámra.

Az érintett területeken megerősítették a mentőszolgálatot, a veszélyhelyzeti tervnek megfelelően előkészültek az ártéren elhelyezkedő szentendrei mentőállomás esetleges áthelyezésére, a közúton megközelíthetetlenné váló Kisorosziba mentőautót telepítettek. Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán azt írta, a mentőhelikopterek is készenlétben vannak, hogy az ország bármely részén segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását. Az OMSZ főigazgatója aktívan részt vesz az Árvízvédelmi Operatív Törzs munkájában, a mentősök helyi szinten folyamatos, operatív kapcsolatban vannak az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is azért, hogy minden bajba jutott gyors és megfelelő segítséget kaphasson.

Nyirati Klára: Fosztogatóktól félnek Baján

Több család sem fog tudni az otthonában maradni, őket kedden tájékoztatták. Mindenkit el tudnak helyezni, aki ezt kéri – erről beszélt az ATV-nek Baja polgármestere, Nyirati Klára (képünkön).

„Kikapcsoltatják a gázt és áramot, ezért a családok körülbelül egy hete pakolnak és készülődnek.”

Ők attól félnek, hogy amíg nincsenek otthon, addig megjelennek a fosztogatók, ez 2013-ban már megtörtént.

A polgármester a vízi rendészetet kéri meg a folyamatos járőrözésre, illetve a közterület-felügyeletet.

Rengeteg az önkéntes, és vállalati oldalról is több felajánlás történt, amiért nagyon hálásak.

Mohos Márton / 24.hu

Szlovákiában országszerte esett az eső az elmúlt 24 órában

A Duna vízszintje várhatóan jelentősen megemelkedik a folyó szlovákiai szakaszának alsó részén, a bősi vízerőmű alatt – írta az Új Szó, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatása alapján. A Morva teljes szakaszán tetőzik.

Az elmúlt 24 órában országszerte esett.

Kapcsolódó
Szlovákiában már 983 centi a Duna vízszintje, az elmúlt 24 órában országszerte esett
A vízszint várhatóan jelentősen megemelkedik a folyó szlovákiai szakaszának alsó részén, a bősi vízerőmű alatt.

Hajléktalanokat és kutyáikat mentették a Hajógyári szigetről

Kilenc hajléktalan embert és öt kutyát hoztak ki a Hajógyári szigetről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatának munkatársai, mielőtt az áradó Duna miatt a szigetet szerdán lezárják a hatóságok. A területen hosszabb ideje tartózkodó emberek közül többen is kutyát tartanak, ők jellemzően nem fogadják el a szociális munkások által ajánlott intézményi elhelyezést, mivel a legtöbb szállóra a kutyájukat nem vihetik magukkal.

A kutyát nem tartó hajléktalan embereket már kedden délkelőtt sikerült a Máltai Szeretetszolgálat krisztinavárosi és óbudai intézményeiben elhelyezni, a kutyatartók elhelyezése pedig később oldódott meg, az állatokat a Noé Alapítvány fogadta be térítésmentesen az árvíz levonulásáig. Az állatok gazdái ezt követően elhagyták a szigetet, a területen élő hajléktalan emberek közül egy idősebb férfi maradt a helyszínen a társai által rábízott kutyákkal, hogy megvárja az értük küldött járműveket. Az esti órákban végül a Máltai Szeretetszolgálat és az állatvédő szervezet munkatársai valamennyiüket elvitték a szigetről.

Útlezárások az árvíz miatt

A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként – közölte az Utinform.

További két megyében több utat is lezártak. Komárom-Esztergom vármegyében a 11-es főút több szakaszát, nem járható az Esztergom-országhatárhoz vezető út az 1-es km közelében, a Mária Valéria híd közelében. Dunaalmáson és Neszmélynél a hajóállomáshoz, komphoz vezető utat, csakúgy mint a szobi és pilismaróti, a szigetmonostor, a dunabogdányi, a leányfalui komphoz vezető utak is zárva vannak már. A Váci komp szeptember 19-én csütörtök estig még jár.

Pest vármegyében leginkább a Duna menti kerékpárutak és komphoz vezető utak nem járhatóak. Az Ipolydamásd országhatárhoz vezető utat, egy 500 m-es szakaszon árvízi védekezés miatt kellett lezárni. Ennek folytán a Helemba határátkelőhely sem használható.

Megjelent Orbán Viktor árvízi rendelete

Kedd este már hatályba is lépett.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés szeptember 24-ig a folyókon levonuló súlyos és elhúzódó árhullám miatt a védelmi és biztonsági szervezetek, a közigazgatási szervek védelmi feladatainak koordinálása és összehangolása céljából Magyarország egész területére összehangolt védekezést rendelt el.

Kapcsolódó
Árvíz: megjelent Orbán Viktor rendelete a védekezésről
Kedd este, 22 órakor már hatályba is lépett.

Karácsony: Budapest felkészült az árhullám tetőzésére

„Szakembereink holnapra elkészülnek a földgáttal a Rómain, épül a mobilgát a Dagálynál, homokzsákokkal védjük a Margitszigetet, biztosítjuk az ívóvízellátást mindenkinek, stabil a szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztítás a városban, a közlekedésben számos, gyakran kényelmetlen, de szükségszerű változás szolgálja a budapestiek biztonságát és az árvízi védekezést” – közölte szerda reggel a főpolgármester. Karácsony Gergely hozzátette:

Ma reggel a BKV megkezdi a homokzsákok felhalmozását a Batthyány téri metróállomásnál, így is lehet olyan helyzet, amikor a metrónak ezt az állomást ki kell majd hagynia.

A főpolgármester tájékoztatása szerint mától lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV a Batthyány tér helyett csak a Margit híd budai hídfőjéig, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig jár.

Karácsony Gergely jelezte, szerdán részt vesz az operatív törzs ülésén, ahol arról számol majd be a kormány képviselőinek, hogy Budapest megtette és ezután is teszi a dolgát higgadtan, szakszerűen.

Európában már 21 áldozata van az árvíznek

Már 21-en meghaltak a Boris ciklon okozta áradásokban Európában – írja a BBC.

Mint írják, a heves esőzéseket követő áradások eddig leginkább Lengyelországban, Csehországban, Romániában és Ausztriában pusztítottak. Szlovákiában, Magyarországon és Horvátországban a napokban várható áradás.

Továbbá – teszik hozzá – a heves viharok már Olaszországot is elérték, az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki heves esőzések, erős szél és a várható árvizek miatt.

Beata Zawrzel / ANADOLU / AFP Lakosokat evakuáltak a mentők Lengyelországban, miután szeptember 17-én a Nysa Klodzka folyó elárasztotta Lewin Brzeski városát az ország délnyugati részén.

Az osztrák vasúttársaság már fogad egyes vonatokat

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szerda hajnaltól ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül. Ennek köszönhetően hajnaltól már közlekedhetnek az EuRegio-vonatok Győrből Bécsbe és Bécsből – Bruck an der Leitha állomáson át Győrig teljes útvonalon – közölte a Mávinform szerda reggel az MTI-vel.

A GYSEV szerint a szerdai üzemkezdettől a Sopron-Wiener Neustadt vasútvonalon újra közlekednek a vonatok. A railjetek, a bécsi EuroCityk és a Kálmán Imre EuroNight további intézkedésig csak Hegyeshalomig közlekednek, illetve onnan indulnak Budapest felé. A Keleti pályaudvar és Hegyeshalom között közlekedő nemzetközi vonatok a fennakadás végéig helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők.

Győri vagy hegyeshalmi átszállással biztosított az eljutás Bécsig, illetve Bécs felől Budapestig, azonban hosszabb eljutási idővel kell számolni.

A jelenlegi információk alapján a Bécsen túli, Salzburg felé lévő állomások még nem érhetők el vasúton. A heves esőzések és az árvízhelyzet miatt Ausztriában továbbra is lehet járatkimaradásokra, fennakadásokra és késésekre számítani. A Regiojet tájékoztatása szerint várhatóan szerdától ismét közlekednek a Regiojet-járatok Bécs-Hegyeshalom-Budapest között, – a 1065-ös számú vonat kivételével.

Szerdán még nem közlekedik a Bécsből 7:34-kor a Déli pályaudvarra induló RegioJet. A kialakult helyzet miatt még előfordulhatnak késések.

Csehországban a kiterjedt áradások miatt továbbra is korlátozzák még a vasúti forgalmat. A Metropol EuroNight Varsó-Budapest közvetlen kocsijai szeptember 19-ig nem közlekednek. A Hungária EuroCity mindkét járata Budapest-Berlin-Budapest között korlátozás nélkül közlekedik mindkét irányban.

Az árvízvédelmi készültség miatt lezárták a 10-es főút Neszmély és Süttő közötti szakaszát. A korlátozáshoz igazodva mától már csak Esztergom és Süttő között közlekednek az S74-es vonatok pótlóbuszai. Neszmély és Komárom között a Volánbusz menetrend szerinti járataival lehet utazni, melyeken elfogadják a vasúti jegyeket is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik