Belföld

Árvíz: megjelent Orbán Viktor rendelete a védekezésről

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Kedd este, 22 órakor már hatályba is lépett.

Megjelent kedden a Magyar Közlönyben a kormány rendelete „az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről”.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés a Magyarország folyóin levonuló súlyos és elhúzódó árhullám miatt a védelmi és biztonsági szervezetek, a közigazgatási szervek védelmi feladatainak koordinálása és összehangolása céljából az ország egész területére összehangolt védekezést rendelt el.

Az összehangolt védelmi tevékenységet (a műveletek irányítását, a védelmi és biztonsági szervezetek, illetve közigazgatási szervek védekezéssel összefüggő tevékenységét) a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter hangolja össze. Pintér Sándor belügyminiszter munkáját segíti az operatív törzs, amely a katasztrófavédelmi koordinációs szerv bázisán, annak feladatait is ellátva működik. A rendelet kihirdetése napján 22 órakor lépett hatályba, 2024. szeptember 24-én hatályát veszti.

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban már ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs. Meghallgatták a védekezésben érintett valamennyi állami szerv vezetőjének jelentését.

A mostani döntés korántsem formális, ugyanis a vízgazdálkodásról szóló törvény szerint az árvíz elleni védekezés országos irányítása a vízügyi igazgatási szervek (Országos Vízügyi Főigazgatóság) irányításáért felelős miniszter, tehát Lantos Csaba, míg a saját szervezettel védekező települések által fenntartott műveken közigazgatási határokon belül — a vízügyi igazgatási szerv szakmai irányításával — a polgármester (Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester), illetve hivatala feladata.

Korábban Magyar Péter, a Tisza Párt, majd Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is arról beszélt, hogy a kormánynak most kelene veszélyhelyzetet hirdetnie az árvíz miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik