Nagyvilág

Felrobbanó csipogók miatt több ezer ember sérült meg Libanonban, köztük Hezbollah-tagok is

Közel háromezer ember sérült meg kedden Libanonban, miután tömegeknek robbant fel egyidőben az egymásközti kapcsolattartásra használt személyhívója Bejrút déli részén – írja a BBC. Az áldozatok közül többen a Hezbollah tagjai a nemzetközi híradások szerint. A BBC szerint egyelőre kilenc halálos áldozatról tudnak az illetékesek, a súlyos sérültek számát kétszázra teszik. A Hezbollah annyit közölt, hogy a halottak között van két harcosuk, valamint egy nyolcéves kislány is.

Az iráni Mehr hírügynökség szerint Modzstaba Amani, Irán libanoni nagykövete is a sebesültek között van, de nincs veszélyben.

A csipogók felrobbanása a libanoni milíciát érő legsúlyosabb biztonsági incidens a már csaknem egy éve folyó Gázai övezeti háborúban, amelyben a Hezbollah rendszeresen rakétákkal támadja Izrael területét, ezzel támogatva a Hamász harcátA Hezbollah tájékoztatása szerint három halálos áldozat is van.

A BBC jelentése szerint a robbanások és sérülések miatt pánik tört ki a helyiek körében. A beszámolók szerint a robbanások fél óra leforgása alatt történtek, de egy Hezbollah-tisztségviselő szerint Libanon déli részéről is jelentettek ilyen jellegű robbanásokat. A bejrúti egészségügyi minisztériumhoz tartozó válságkezelési központ felszólította az egészségügyi dolgozókat, hogy azonnal menjenek a munkahelyükre, hogy az ország el tudja látni a tömeges sérüléseket. Egyúttal figyelmeztetést adtak ki, miszerint az egészségügyi személyzet ne használjon személyhívót. Meg nem erősített hírek szerint a szóban forgó személyhívók a Hezbollah vadonatúj beszerzései voltak.

A libanoni terrorszervezet Izrael vádolja a robbanások előidézésével és kivitelezésével – bár egyelőre nem tudni, mi miatt robbantak fel a csipogók. A brit lapnak nyilatkozó szakértők szerint a legvalószínűbb, hogy némi robbanóanyagot rejthettek el a személyhívókban, a robbanást pedig az akkumulátorok túlmelegedésével idézhették elő.

A Hezbollah már most ígéretet tett, hogy Izrael megfizet a támadásért. Közben megerősítették, hogy a Hezbollah vezetője, Sayyed Hassan Nasrallah nem sérült meg az incidensben.

A Guardian a Syrian Observatory for Human Rights (Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja) jelentése alapján arról ír, hogy Szíriában is hasonló események történtek, ott 14 ember sérült meg személyhívók felrobbanása után. Hogy milyen nemzetiségűek voltak, arról egyelőre nincsenek hírek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik