Nagyvilág

„Sok fiatal szenved az egyház bűnei miatt” – Ferenc pápa vezetésével kezd bűnbánatba a Vatikán

Vatican Media / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP
Vatican Media / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP

Nincs szőnyeg alá söprés, magyarázkodás, helyette az őszinteség, a szembenézés, a bocsánatkérés, a felelősségre vonás, a megelőzés a helyes út – idézi Ferenc pápa üzenetét a Szemlélek. A lap arról számolt be, hogy az október elején esedékes, szinodalitásról szóló szinódus második ükésszaka előtt nyilvános lelkigyakorlatot tartanak a Vatikánban, amelyet személyesen Ferenc pápa vezet majd.

A bűnbánati est során olyan fiatalok fognak felszólalni, akik szexuális visszaélés, háborúskodás vagy épp menekültekkel szembeni kirekesztés áldozatai. „Sok fiatal szenved a bűneink, az egyház bűnei miatt” – mondta ezzel kapcsolatban az egyik vatikáni tisztviselő, Jean-Claude Hollerich bíboros. Hozzá csatlakozott Mario Grech bíboros, a Püspöki Szinódus főtitkára, akinek ígérete szerint „különböző bűnök megvallására” is sor kerül.

Hogy felismerjük, közénk tartoznak mindazok, akik tetteikkel vagy mulasztásaikkal ártatlanok, védtelenek által elszenvedett sérelmekért felelősek

– tette hozzá.

Emellett felkerülnek az egyház saját bűnvallási listájára azok az esetek, amikor bunkósbotként használták az egyház képviselői a katolikus tanítást a másként gondolkodókkal szemben.

Az esemény zárásaként a lap szerint a pápa bocsánatot fog kérni Istentől és az egész emberiségtől minden hívő ember nevében.

Kapcsolódó
Két pedofil pap bukott le a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében
R. Gábor plébános és Róbert atya a vád szerint súlyos abúzusokat követett el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik