Nagyvilág

Őrizetbe vett korábbi EP-képviselő, ezer hamis diploma, magyar hallgatók: a lengyel diplomabotrányról még hallgat a magyar Oktatási Hivatal

Hakan Nural / ANADOLU / AFP
Ryszard Czarnecki európai parlamenti képviselő beszél „A parlamentek szerepe a béke és a fejlődés előmozdításában” című ADF kerekasztal-beszélgetésen a NEST Kongresszusi és Kiállítási Központban, Antalyában, Törökországban 2024. március 2-án.
Hakan Nural / ANADOLU / AFP
Ryszard Czarnecki európai parlamenti képviselő beszél „A parlamentek szerepe a béke és a fejlődés előmozdításában” című ADF kerekasztal-beszélgetésen a NEST Kongresszusi és Kiállítási Központban, Antalyában, Törökországban 2024. március 2-án.
Varsóban tovább hullanak a fejek a több mint ezer hamis diplomát kiadó Collegium Humanum magánegyetem körüli nyomozásban, az intézmény több száz magyar hallgatójával azonban még nem közölték, hogy a magyar kormány mit lép az ügyben.

A lengyel Központi Korrupcióellenes Iroda (CBA) szeptember közepén őrizetbe vette Ryszard Czarneckit, az Európai Parlament korábbi alelnökét. Az ügynökök a varsói reptéren csaptak le a jobboldali Jog és Igazságosság Párt (PiS) politikusára, amikor külföldről – tervei szerint rövid időre – hazalátogatott Lengyelországba.

A 61 éves Czarnecki ismert figurája a rendszerváltás utáni lengyel politikának, hiszen a júniusi EP-választáson öt ciklus után vesztette el az uniós képviselői mandátumát. Választási vereségéhez bizonyosan hozzájárult, hogy az OLAF 2020 óta nyomozást folytatott ellene gyanús utazási térítései miatt. A veterán politikus 100 ezer euró (azaz mintegy 39 millió forint) visszafizetésével megpróbálta ugyan elsimítani az ügyet, ám a lengyel ügyészség éppen szeptember elején szivárogtatta ki, hogy a törlesztés ellenére odahaza folytatják a Brüsszelben megkezdett eljárást.

A lengyel sajtó is arra tippelt, hogy a 230 ezer kilométerre és hamis rendszámú autókra kiállított utazási számlák állhatnak a látványos reptéri akció hátterében, az X-en közzétett belügyminisztériumi indoklásból azonban kiderült, hogy egészen más ügyben rendelték el Czarneczki és felesége egyidejű őrizetbe vételét. Az uniós ügyekkel foglalkozó Politico is beszámolt arról, hogy a lengyel politikus ezúttal a diplomagyárként elhíresült Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem botrányába keveredett bele.

Wikipédia A Collegium Humanum Egyetem varsói épülete.

Mindez rossz hír annak a több száz magyar állampolgárnak is, aki a Collegium Humanum pozsonyi tagozatán keresztül lett a magánegyetem fizetős hallgatója.

A házaspárt néhány nap után szabad lábra helyezték ugyan, de az eset jelzi, hogy az anyaintézmény körül a legkevésbé sem rendeződött a helyzet, annak ellenére sem, hogy az egyetem közben több intézkedést is hozott, hogy javítson a megítélésén. A szeptemberi tanévkezdés előtt jelentették be, hogy névváltással és belső szervezeti átalakításokkal próbálják helyrehozni azt a PR-katasztrófát, amit az intézmény lefejezése okozott az elmúlt fél évben.

Mi is történt?

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik