Nagyvilág

Macron a leköszönő francia külügyminisztert javasolja belső piaci biztosnak

24.hu
24.hu

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Stéphane Séjourné leköszönő külügyminisztert javasolta európai biztosnak az ipari és technológiai szuverenitás és az európai versenyképesség kérdéseire összpontosítva – jelentette be hétfőn a francia elnökség Thierry Breton belső piaci biztos hirtelen lemondását követően.

Stéphane Séjourné „az előző ciklusban az Európai Parlamentben az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) képviselőcsoport elnöke volt, és minden szükséges kritériumnak megfelel. Az Európa iránti elkötelezettsége alapján teljes mértékben képes támogatni ezt a szuverenitási programot” – írta az Elysée-palota.

Az államfő köszönetet mondott Thierry Bretonnak, aki hétfőn jelentette be, hogy azonnali hatállyal lemond. A francia politikus a lépést azzal indokolta, hogy bár a francia kormány a második ciklusra is őt akarta jelölni a biztosi tisztségbe, von der Leyen igyekezett meggyőzni Párizst, hogy változtassa meg a döntést, és ezért cserébe kész volt „egy nagyobb fontossággal bíró pozíciót juttatni” az új francia jelöltnek. Emellett azt vetette von der Leyen szemére, hogy személyes okok vezették lépésében, továbbá sérelmezte, hogy az elnök nem egyeztetett vele azelőtt, hogy Emmanuel Macron francia államfővel beszélt volna.

Stéphane Séjournével 2022-ben interjúztunk:

Kapcsolódó
„Bár Orbán Viktor az ellenkezőjét mondja, de Magyarország nagyon elszigetelt Európában”
Az Európai Unió a jövőben külön fogja kezelni a belpolitikát, így a jogállamiság kérdését és az ukrajnai helyzetet, mondta lapunknak Stéphane Séjourné, a liberális Renew Europe európai parlamenti frakcióvezetője.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik