Belföld

Több millió forintos adócsalást követett el egy gyorsétkezde, de a NAV eszén nem tudtak túljárni

Minden hatodik értékesítését eltitkolta egy vidéki városban működő gyorsétkezde: a tranzakciók nem szerepeltek sem az online pénztárgép, sem az online számla adatbázisában. A valós forgalmat az üzlet kamerafelvételei és a cég laptopjába mentett rendelési, számlázási adatok alapján rekonstruálták az ellenőrök – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

A NAV azt írta, hogy a kockázatelemzőknek lett gyanús az étterem, mivel a bevétele jóval alacsonyabb volt, mint amire következtetni lehetett az ételfutárcégek kiszállításról szóló számláiból. A revizorok helyszíni ellenőrzéssel, az étkezdében működő informatikai eszközökről, az adózó laptopjába rögzített forgalmi adatokról és a kamerák felvételeiről is adatmentést végeztek. A laptopon talált adatbázis rendelési adatokat, számlabizonylatokat tartalmazott. A revizorok ezt az adatállományt vetették össze az online számlázó program és az online pénztárgép adataival. A vizsgált bizonylatok körülbelül egyhatodának nem volt nyoma sem a kiállított számlák, sem a pénztárgép adatai között.

A laptopon tárolt bizonylatok szerint az összes ilyen számlát készpénzzel fizették. A revizorok a kamerafelvételeken is egyértelműen azonosítani tudták ezeket a megrendeléseket. A 2022-es adóbevallásban rögzített összeg több mint hárommillió forinttal, a 2023-as pedig több mint ötmillió forinttal maradt el az adózó adatbázisában szereplő valós bevételi adattól.

A vállalkozást több mint 1,6 millió forint áfa és mintegy 130 ezer forint turizmusfejlesztési hozzájárulás pótlólagos kötelezettség terhelte – áll a közleményben.

Kapcsolódó
Már negyvenezertől lehet használt autókra licitálni a NAV-nál
Az online árveréseken legnagyobbrészt személyautókat hirdetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik