Tudomány

Világító medúzák százezrei sodródtak partra

BareFoot Photographer / Facebook
BareFoot Photographer / Facebook

Ritka, lila színű medúzák százezrei sodródtak partra egy, az Egyesült Királyság déli részén található szigetcsoportnál, írja a Cornwall Live. A Pelagia noctiluca példányokat, vagyis a világító medúzákat a Scilly-szigeteknél figyelték meg.

A tengeri élőlények tömeges partra sodródását egy helyi fotós, Nikki Banfield örökítette meg, aki elmondta, időnként látni ilyen medúzákat a Scilly-szigeteknél, de hasonló, tömeges partra sodródást nem tapasztalt korábban. Jelezte: a medúzák átlagosan hat-hét centiméter átmérőjűek – ám rengeteg a kisebb egyed is a partra sodródott példányok között.

A fotós jelezte, vélhetően a medúzákban található zselés anyag miatt nem száradnak ki gyorsan a példányok, így a partra sodródott egyedek sokáig túlélhetnek. Egyúttal figyelmeztetett, tapasztalatai szerint minél kisebb egy egyed, annál nagyobb csípésre lehet képes.

A világító medúzák melegebb európai vizekben, például a Földközi-tengerben szoktak feltűnni, jellemzően júliustól októberig.

A jelenség egyesek szerint a tengereinkben zajló problémákra is rávilágít: a globális felmelegedés és a túlhalászás miatt ugyanis csökken a medúzákra veszélyes ragadozók száma, ami azt jelenti, hogy könnyedén túlszaporodhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik