Kultúra

Nem Mexikóba kéne menned, hanem pszichológushoz – előzetest kapott Hajdu Szabolcs új filmje

Az Egy százalék indiánnal zárul a színész-rendező párkapcsolati trilógiája.

Egy hónappal a bemutató előtt előzetes érkezett az Egy százalék indiánhoz, Hajdu Szabolcs új filmjéhez, amelyet október 10-én mutatnak be. A fekete-fehér alkotás az Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap párkapcsolati trilógia záróakkordja, mindhárom történet eredetileg színházi előadásként készült. Főszereplői középkorú párok, akik a lehető leghétköznapibb, de látszólagos leküzdhetetlen problémákkal küzdenek. Ahogy az előzetes is sugallja, ezek a problémák ingerültséget, kétségbeesést, humort, és általában a kapcsolatok válságát okozzák. A kapcsolati trilógia utolsó része olyan aktuális és fontos témákkal foglalkozik keserű humorral, mint az identitás, az öröklött viselkedési minták és a modern nemi szerepek kérdései. Főszereplői Hajdu mellett Pető Kata, Gelányi Imre, Tankó Erika, Szabó Domokos és Tóth Orsolya. 

Az Egy százalék indiánban három pár (Rajmund és felesége Csibi, Árpi és barátnője Niki, Andris és felesége Zsuzsa) találkozik egy lakásban, ahol a férfiak közös fiatalkori barátjának temetése miatt gyűltek össze. A három barát az évek alatt társadalmilag szétvált: Andris egyetemet végzett és egy tanári állás várja Mexikóban, Árpi egy alsó-középosztálybeli életét éli, Rajmund pedig teljesen lecsúszott, vérplazmáját is eladja, hogy kifizesse a lakbért. A lányok utóbb csapódtak ehhez a társasághoz, ahol egy ideig tűrik a férfiak beszólásait, elmélkedéseit, de egy idő után mindenkinek elege lesz a másikból.

Bounduel Doraya, a trailer vágója, így mesél az alkotói folyamatról:

Annyira tetszett, ahogy a filmben a Balaton Nem segít című dalát használták, hogy mindenképp ezt a zenét szerettem volna az előzetes alapjául venni. A dal vidám zongorás változata vezeti fel a baráti találkozót, majd borongós hangulattá válik, amint kiderül az összejövetel apropója. Az előzetes utolsó harmadában már a zene eredeti verziója szól, és kimondja azt, amit ez a hat ember nem ismer be saját magának. Közben pedig vészesen fogy az idő, egyre hangosabb az óra kattogása és az egymáshoz vágott sértések, egyre bizonytalanabb a másnapi elutazás, és a barátságok fennmaradása is.

Az Egy százalék indiánt a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában vetítik először Magyarországon 2024. szeptember 13-án.

Hajdu idén márciusban többek közt az Egy százalék indiánról is mesélt lapunknak:

Kapcsolódó
Hajdu Szabolcs: Nyávogjunk, sírjunk? Nekem ehhez nincs kedvem
Hajdu Szabolcs nyolc éve nem számíthat állami támogatásra, de három filmjét mutatták be azóta. Interjú a Kálmán-nap rendezőjével párkapcsolatokról, Amerikáról, Orbán-beszédről és arról, hogy nem vagyunk egyedül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik