Nagyvilág

Szabad Európa: Habony Árpád is elrepült Orbánékkal a márciusi Trump-találkozóra

24.hu
24.hu

Egy máltai regisztrációjú magángéppel repült Habony Árpád politikai tanácsadó Floridába éppen aznap, amikor Orbán Viktor is megérkezett Donald Trump mar-a-lagói rezidenciájába – tudta meg a Szabad Európa. A bőrülésekkel felszerelt, 9H–SFG lajstromszámú Bombardier 6000-es luxusgép március 7-én csupán néhány órával Szijjártó Péter külügyminiszter és a miniszterelnök gépe előtt érkezett meg West Palm Beachre.

A portál republikánus forrásai szerint a magyar stáb Donald Trump tanácsadóival is találkozott. A magángép nem Habony, hanem a Sparfell Malta Limited tulajdonában áll, amely a Sparfell Aviation anyacég alá tartozik – tehát Habonyék nagy valószínűséggel csak bérelték az amerikai körútra.

A titokzatos spin doctor már 2019 óta szoros kapcsolatot ápol a volt amerikai elnök, Donald Trump exnagykövetével, David Cornsteinnel. Olyannyira, hogy Cornstein tavaly azért lobbizott, hogy Trump kampánystábjába is felvegyék Habonyt, de ez végül nem történt meg. A VSquare januárban arról írt, hogy „egy magyar kormányhoz közeli forrás szerint Habony Árpád az utóbbi időben privátban hencegett floridai utazásaival és állítólagos találkozóival a Trump-kampánycsapattal”.

Több washingtoni és magyar kormányközeli forrás megerősítette a Szabad Európának, hogy Habony nem hivatalos tanácsadóként többször találkozott a republikánus kampánystábbal.

A floridai út után Habonyék gépe még Buenos Airesbe is tett egy kitérőt, mielőtt visszatért volna Budapestre. A dél-amerikai országban a lap szerint Habony a radikális elnökhöz, Javier Mileihez közeli emberekkel találkozott, szintén azzal a céllal, hogy felajánlják tudásukat Argentína vezetőjének, magyar részről ugyanis nem csak az amerikai jobboldal felé próbálják meg eladni a Fidesz sikerének receptjét.

A Szabad Európa kérdéseket küldött Habony Árpádnak, illetve a Miniszterelnökségnek, ám cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

A márciusi út kapcsán a külügyminisztérium közölte: „A magyar delegációt miniszterelnök úr vezette. A delegáció tagja volt a külgazdasági és külügyminiszter, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár, a miniszterelnök hozzátartozója, a biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a HIPA vezérigazgatója, a KKM sportdiplomáciai tanácsadója, Magyarország washingtoni nagykövete, a nagykövetség munkatársai, valamint technikai, protokoll- és biztonsági személyzet. Az út összesen három repülőutat tartalmazott: utazás Washingtonba, onnan Palm Beachre, majd Budapestre. A hivatalos programokon a delegáció tagjai vettek részt.”

Képünkön Habony Árpád indul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről az OE-HCU számú géppel Dubaj felé 2023. november 15-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik