Tech

iPhone 16: megvannak a pontos specifikációk

Apple
Apple
Az Apple új telefonja inkább ráncfelvarrás, mint igazi innováció.

Az Apple szeptember 9-én mutatta be legújabb készülékeit, azonban a másfél órás eseményen a gyártó nem törekedett arra, hogy mindenről részletes specifikációkat osszanak meg, így a korábbi cikkünk sem tartalmaz minden információt. A cupertinói cég honlapján azóta viszont megjelentek a pontosabb adatok minden készülékről.

iPhone 16 és 16 Plus

Az alapmodellek esetében a leginkább szembetűnő változást egyértelműen a frissített színpaletta, a plusz kameragomb és a vertikálisan elhelyezett lencsék jelentik. A 2556 x 1179 pixel felbontású (460 ppi), 6,1 hüvelykes OLED képernyővel felszerelt, sima iPhone 16 és a nagyobb, 2796 x 1290 pixeles, 6,7 hüvelykes OLED panellel felszerelt Plus modell méreteit elnézve nem sok minden változott tavalyhoz képest.

A kijelző továbbra is csak 60 Hz-es képfrissítésre képes, ami finoman szólva sem sok, főleg annak tekintetében, hogy már a 100 ezer forint alatti CMF Phone 1 is tudja a 120 Hz-et.

Belül azonban már tapasztalni az előrelépést: a négy nanométeres Apple A16 Bionic chipet egy jóval fejlettebb, 3 nanométeres A18 processzorra cserélték, amely a számítási képességek terén 30 százalékkal, grafikus teljesítményben pedig 35 százalékkal teljesít jobban a tavalyi iPhone 15-énél. A gyártó emellett sokkal hosszabb üzemidőt ígér, mint az ezt megelőző modell esetében, ami nemcsak a jobb optimalizálásnak, de a nagyobb akkumulátornak is köszönhető.

Az Apple, jó szokásához híven, az aksi kapacitását illetően egyelőre nem közölt pontos számokat (még a termékek hivatalos adatlapján sem), de a hírek szerint 5,7 illetve 9,2 százalék közötti mértékben nőttek a mobilokban található telepek, ami az alapmodell esetében 3560 milliamperórás, míg a Plusnál 4006 milliamperórás akkumulátort jelenthet. Mindezt pedig gyorsabb vezeték nélküli töltés támogatja meg: 30 wattos adapterrel 25 wattal tölthető a készülék a MagSafe-nek köszönhetően.

Az alapmodellek kamerái leginkább csak ráncfelvarrást kaptak. A főkamera egy 48 megapixeles, f/1.6 rekeszértékű és szenzormozgatásos optikai stabilizátorral bír – pont, mint az elődje –, viszont a 12 megapixeles (f/2.2), széleslátó kamera autofókuszt is kapott, így már ezt is lehet használni makrofotózásra. Az előlapi kamera változatlan, továbbra is egy 12 megapixeles, f/1.9 rekeszértékű egységről beszélünk. Adott továbbá a Wi‑Fi 7 és a Bluetooth 5.3 kapcsolat, illetve az IP68-as tanúsítvány is – ezek azonban szintén nem számítanak újdonságnak.

Apple

iPhone 16 Pro és Pro Max

A Pro modelleknél jobban kiütköznek az újítások: a kávák csökkentésével nőtt a kijelző, egészen pontosan 6,3 (2622 x 1206 pixeles, 460 ppi) és 6,9 hüvelykre (2868 x 1320, 460 ppi), amely 2000 nit maximum és 1 nit minimum fényerőre képes. A félmilliónál kezdődő mobiloknál természetesen már adott a 120 Hz-es ProMotion OLED panel, és egy új, sivatagszínű, titán árnyalat is elérhető lett.

Hardver terén is komolyabb az előrelépés, ugyanis a Pro készülékek megkapták az új Apple A18 Pro lapkakészletet, ami a sima A18-cal szemben nagyobb cache-sel, illetve 5 helyett 6 magos GPU-val bír. A processzor 15 százalékkal lett gyorsabb, mégis 20 százalékkal kevesebb energiát igényel. A hardveres fejlesztések az üzemidőre is hatással vannak: bár itt sem közöltek pontos számokat, a Pro modellnél 3577 milliamperórára, míg a Pro Maxnál 4676-ra milliamperóra nőhetett az aksi mérete.

Apple iPhone 16 Pro, négy különböző színben.

Bár pletykálták, hogy a Pro modelleknél az Apple elengedi a 128 gigabájtos kivitelt, ez végül nem történt meg, így nem kizárt, hogy egy ilyen háttértárral szerelt Pro variánsnál gyorsan be fog telni a tárhely – ehhez elég csak a kamera specifikációira ránézni.

A Pro és a Pro Max modellek hátlapján három egység kap helyet. A 48 megapixeles (f/1.78, 2. gen szenzormozgatásos stabilizálás) főkamera mellett most már a sima Pro modell is megkapta az 5x-ös periszkópos telefotó (12 MP, f/2.8) egységet, valamint kapott egy teljesen új, 48 MP felbontású, széleslátó kamerát, autófókusszal. A szelfikamera változatlan: egy 12 megapixeles egység, ƒ/1.9 rekeszértékkel.

A főkameránál továbbra sincs lehetőség 8K-s videórögzítésre, de elérhetővé vált a 4K/120 fps-es videózás, külső meghajtóra ráadásul ProRes LOG-ba is rögzíthetünk, ilyen képkockaszám mellett. A videósok számára kedvező újítás az is, hogy több mikrofon veszi a hangokat és el lehet különíteni a hangforrásokat. A Pro modellek szintén támogatják a Qi2 töltési szabványt (15W), de vezeték nélkül továbbra is a MagSafe az ajánlott, itt ugyanis 25W a maximum. A vezetékes töltés sebessége nem változott.

Az Apple további új eszközeiről (fülesek, órák) ebben a cikkünkben olvashat részletesebben, illetve az iPhone 16 bejelentése kapcsán kiderült, hogy a nagy gyártók (pl. Google, Samsung) közül még mindig az almás cég kéri a legtöbb pénzt az okostelefonjaiért – az aktuális csúcsmobilok közti árkülönbségekről egy külön cikkben írtunk részletesebben, illetve megnéztük azt is, hogy hazánkban és más országokban hány napot kell dolgozni azért, hogy valaki megvásárolhasson egy iPhone 16 készüléket.

Kapcsolódó
iPhone 16: itt vannak a magyar árak
Az Apple bejelentette az iPhone 16 szériát, és megvannak a hazai árak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik