Tudomány

Kempingezni készült, izgalmas felfedezést tett a Google Térkép segítségével

Google Térkép
Google Térkép

Egy kempingezés tervezgetése közben, a Google Térképet böngészve bukkant izgalmas geológiai képződményre egy kanadai férfi – írja az IFLScience. Joël Lapointe a Québec tartományban lévő Côte-Nord régióban fedezhette fel egy ősi aszteroida becsapódási helyszínét.

A mintegy 15 kilométer átmérőjű, gömbölyded formáció a Marsal-tónál fekszik. Lapointe a franciaországi Centre de Recherche en géosciences de l’environnement (CEREGE) geofizikusához, Pierre Rochette-hez fordult, hogy segítsen azonosítani a struktúrát.

A kutató, kollégáival, arra jutott, hogy a képződményért egy ősi becsapódás lehet felelős.

Rochette, csapatával, részletesebben is megvizsgálta a helyszínt, a szakértők pedig arra jutottak, hogy a tavat határoló, kis dombok gyűrűje korábban tévesen volt kategorizálva. A kutatók szerint a képződményeket valójában nem vulkanizmus, hanem egy ütközés hozhatta létre, és összhangban vannak a kanadai Mistastin- és az oroszországi Janisjarvi-tónál látható formákkal.

A terület nem mutatja gravitációs anomália jeleit, a csapat szerint adataik azonban nem elég finomak az észleléshez. A terület alaposabb megértéséhez további terepi munkára lesz szükség.

A helyszínről vett mintákban a kutatók mindenesetre szilikátokat, nagy mennyiségű magnetitet, szulfidokat és cirkont észleltek, ezek becsapódással keletkezett olvadékokra utaló anyagok. Az erózió mértéke alapján a csapat becslése szerint a becsapódás 450–38 millió évvel ezelőtt történhetett.

Amennyiben sikerül igazolni a becsapódási kráter jelenlétét, úgy a Marsal-tavi formáció lehet a 11. ilyen típusú képződmény Québecben. A szakértők abban bíznak, hogy rövidesen újabb bizonyítékokat gyűjthetnek elméletük alátámasztásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik