Belföld

Figyelmetlensége miatt okozott halálos balesetet egy sofőr Kaposváron

A Kaposvári Járási Ügyészség halált okozó, közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat azzal a hatvanas éveiben járó férfival szemben, aki egy tehergépkocsit vezetve nem vette észre a gyárterületen közlekedő vasúti szerelvényt.

A vádirat lényege szerint a több évtizedes vezetési rutinnal rendelkező vádlott 2023 februárjában, a kora reggeli órákban az egyik kaposvári gyár területén közlekedett egy megrakott tehergépkocsival, amikor közel derékszögben jobbra kanyarodva egy megfelelően előjelzett, de biztosító berendezés nélküli vasúti átjárón kívánt áthaladni.

Ugyanebben az időben egy – nyolc vagonból álló – vasúti szerelvény tolatást végzett a vádlott által keresztezett pályaszakaszon, melynek utolsó kocsiján tartózkodott a tolatásvezető sértett, aki a vasúti átjáró előtt nem szállt le a szerelvényről, hanem a saroklépcsőn állva, rádióadón keresztül tartotta a kapcsolatot a mozdonyvezetővel.

A vádlott azonban figyelmetlenségből megállás és körültekintés nélkül haladt be a vasúti átjáróba, és nem észlelte a neki jobbról érkező vasúti szerelvényt, ezért annak utolsó vagonja a tehergépkocsi jobb oldalának ütközött, amely ennek következtében a bal oldalára borult.

Az ütközés során a tolatásvezető sértett a tehergépkocsi és a vagon közé szorult, ezért a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a kórházba szállítást követően elhunyt.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a bűncselekmény elkövetését beismerő és megbánó, büntetlen előéletű vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik