Tudomány

A férfiakra is komoly veszélyt jelenthet a HPV

Anchiy / Getty Images
Anchiy / Getty Images

A méhnyakrákért az esetek többségében a HPV a felelős, ez azonban nem egy olyan szexuális úton terjedő fertőzés, amely miatt csupán a lakosság csupán felének kellene aggódnia. Argentínai kutatók ugyanis azt találták, hogy a vírus azon törzsei, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a rák kialakulásához, nagyobb összefüggést mutatnak az elhalt spermiumokkal, írja a Science Alert.

A Frontiers in Cellular and Infection Microbiology szaklapban megjelent kutatás szerint a nagy kockázatú törzsekkel fertőzött spermamintákban alacsonyabb fehérvérsejtszámot és megnövekedett reaktív oxigént észleltek, ami károsíthatja a spermát és megváltoztathatja a DNS-ét. Az alacsony kockázatú HPV-ben szenvedők mintái nem volt megfigyelhető ez az összefüggés.

Bár a minta viszonylag kicsi, 205 férfi spermamintáin alapul, megegyeznek a korábbi megállapításokkal, miszerint a HPV alacsonyabb spermiumszámot hozhat, valamint azok csökkent mozgékonyságához, és alacsonyabb életképességéhez is hozzájárulhat.

Bár a HPV szűrés szükségessége a férfiak körében kevésbé hangoztatott téma, kutatások kimutatták hogy a szexuális együttlétek révén a férfi betegek nemi szervét, végbélnyílását, száját és torkát érintő daganatok kialakulását is okozhatja. 2022-től az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a HPV-oltás szerepeljen a férfiak és nők rutin gyermekkori védőoltásáinak listájában, ennek ellenére még mindig csupán a 9 és 14 év közötti lányok az oltás elsődleges célpontjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik