Élő Nagyvilág

Zelenszkij: Kurszk felől támadtak volna az oroszok

Szerhij Dolzsenko / MTI / EPA
Szerhij Dolzsenko / MTI / EPA

Az előző nap történéseiről itt számoltunk be.

Az Unió 40 millió eurós humanitárius segélyt küld Ukrajnának, hogy az felkészülhessen a télre

Az Európai Unió 40 millió euró (15,7 milliárd forint) további humanitárius segélyt küld Ukrajnának, hogy az ország a kritikus infrastruktúrát érő orosz támadások közepette felkészülhessen a télre – jelentette be az Európai Bizottság pénteken.

Az uniós testület tájékoztatása szerint az összegből 35 millió eurót (13,7 milliárd forint) az Ukrajnában működő humanitárius programokra szánnak, a maradék ötmilliót (1,9 milliárd forint) pedig a Moldovában élő ukrajnai menekültek és az őket segítő helyi közösségek kapják.

A közleményben leszögezik: a legfontosabb cél jelenleg Ukrajna felkészítése a téli időszakra, a többi között a megrongálódott épületek helyreállítása, valamint a fűtés és az áramszolgáltatás biztosítása.

A pénteken bejelentett támogatással együtt az Európai Bizottság már összesen 966 millió eurót (379 milliárd forint) adományozott Ukrajnának humanitárius célokra. A humanitárius műveletek mellett az uniós testület (az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa keretében) több mint 150 ezer tonna segélyt is leszállít a háború sújtotta országnak, a többi között mentőautókat, gyógyszereket, áramfejlesztőket.

(MTI)

Nagy-Britannia légvédelmi rakétákat szállít Ukrajnának

Nagy-Britannia több száz légvédelmi rakétát szállít Ukrajnának. A londoni védelmi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint könnyű, több feladatra használható rakétarendszerekről (Lightweight Multirole Missile, LMM) van szó – számolt be az MTI.

A tárca közölte, hogy a brit kormány 650 LMM típusú rakéta előállítására 162 millió font (76 milliárd forint) értékű megbízást adott a Thales hadiipari konglomerátumnak, amely belfasti üzemében gyártja majd az Ukrajnának szánt fegyvereket. Az ismertetés szerint az LMM rakétarendszer igen sokoldalú fegyvertípus: egyaránt indítható például szárazföldről, tengerről és a levegőből. A londoni védelmi minisztérium felidézi, hogy Nagy-Britannia eddig is több száz LMM típusú rakétát szállított Ukrajnának, és ezekkel fegyverekkel az ukrán légvédelem rengeteg orosz drónt és egyéb légi támadóeszközt semmisített meg. A rakéták a hangsebesség másfélszeresével repülnek, hatótávolságuk meghaladja a 6 kilométert, és légvédelmi feladatok mellett számos más jellegű katonai célpont, például páncélozott csapatszállító járművek vagy támadó gyorsnaszádok ellen is bevethetők – áll a minisztérium pénteki tájékoztatásában.

John Healey brit védelmi miniszter a héten bejelentette, hogy Nagy-Britannia évente 3 milliárd font (1400 milliárd forint) értékű segélyben részesíti Ukrajnát mindaddig, amíg erre szükség van. Healey bejelentette azt is, hogy átlépte az egymilliárd fontot az Ukrajna számára brit és dán kezdeményezéssel 2022-ben létrehozott nemzetközi alapnak (International Fund for Ukraine, IFU) folyósított adományok értéke.

John Healey a héten fogadta Londonban Rusztem Umerov ukrán védelmi minisztert, akinek elmondta: aláírták az IFU-program eddigi legnagyobb megbízási szerződését, amelyek alapján a résztvevők 300 millió font (140 milliárd forint) értékben gyártanak 152 milliméteres lövedékeket a szovjet időszakból fennmaradt, az ukrajnai fegyveres erők által jelenleg is használt tüzérségi eszközökhöz. A szerződés értelmében a programban részt vevő országok a következő 18 hónapban 120 ezer ilyen tüzérségi lövedéket gyártanak és adnak át Ukrajnának.

Zelenszkij: Kurszk felől támadtak volna az oroszok

Az oroszok megtámadták volna az észak-ukrajnai Szumi megyét Kurszk felől, amit a kurszki offenzívával megakadályoztunk, most már nem fenyegeti támadás veszélye ezt a régiót – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki megérkezett a németországi Ramsteinbe, ahol a NATO-tagállamok vezetőivel vitatja meg az orosz-ukrán háború helyzetét és a segítségnyújtás lehetőségeit.

Zelenszkij elmondta, hogy az oroszok 6 ezer katonájukat vesztették el Kurszkban, ahol már 1300 négyzetkilométernyi területet és több mint száz települést ellenőriznek az ukránok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik