Tudomány

Vandálok sírjaira bukkantak

Евгений Харитонов / Getty Images
Illusztráció.
Евгений Харитонов / Getty Images
Illusztráció.

Két vandál harcos sírjára bukkantak a lengyelországi Glinka közelében egy ókori temető feltárása során – írja a Heritage Daily. A lelőhely a 3–4. századra datálható, és a tárgyi emlékek alapján a vaskori, a 3–5. század között a mai Közép- és Dél-Lengyelország területén virágzó przeworski kultúrához köthető.

Az ásatásokon két vágott gödörsírt is megtaláltak, amelyek elhamvasztott emberi maradványokat és egy halotti máglya nyomait tartalmazták.

A régészek úgy vélik, hogy a nyughelyek vandál harcosokhoz köthetőek, a germán nép jelen volt egykor a mai Dél-Lengyelországban.

A vandálok többször is konfliktusba kerültek a Római Birodalommal, végül Afrika északi részét, Szicíliát, Korzikát, Szardíniát, Máltát és a Baleár-szigeteket is elfoglalták. 455-ben a vandálok és alánok királya, Gaiseric vezette haderő két héten át fosztogatta Rómát, ez is hozzájárult a nyugati birodalom bukásához.

A szakértők olyan leleteket – kardokat, pajzselemeket és lándzsahegyeket – is feltártak, amelyek magas rangú harcosoktól származnak. „Az összes fémtárgyon láthatóak a perzselés nyomai. Ez arra utal, hogy az elhunytak testét a fegyverekkel együtt egy halotti rituálé keretében máglyán elégették, mielőtt a gödörsírokba helyezték volna” – mondta Dr. Marek Florek, a Sandomierzi Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa.

Mindkét kardot meghajlítva találták meg, ami a przeworski kultúra jellemzője, a korabeliek úgy vélték, hogy az elhunyt így tudja magával vinni a fegyvert a túlvilágra. A régészek azt feltételezik, hogy a hajlítás a sírrablók ellen is segített, mivel a kardok így értéktelenné váltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik