Tudomány

Súlyos betegségre utalhat, ha erőlködnie kell a WC-n

skaman306 / Getty Images
skaman306 / Getty Images

A tudomány fejlődésével egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy ami a bélrendszerben történik, az gyakran hatással van a testünk többi részére is. Egy új tanulmány megállapította, hogy a székrekedés gyakran összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel, például a szívrohammal, a szívelégtelenséggel, vagy a stroke-kal, írja a Science Alert.

A kutatás a brit biobank több mint 400 ezer ember egészségügyi adatán alapul. Az ausztrál Monash Egyetemen végzett kutatás pedig megállapította, hogy a székrekedésben szenvedők kétszer-háromszor nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek súlyos szívbetegségben. Ráadásul úgy tűnik, a magas vérnyomás csak fokozza a veszélyt. Az elemzésben részt vevő egyének, akiknek magas vérnyomása és székrekedése is volt egyszerre, mintegy 34 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek valamilyen szívbetegségben.

A krónikus székrekedés veszélyeinek leghíresebb példája Elvis Presley.

A Rock ‘n’ Roll királya 1977-ben, 42 éves korában, szívinfarktus következtében hunyt el, miközben épp a WC-n tartózkodott. A halálának pontos okát máig rejtély övezi, ugyanis bár egyértelmű, hogy a kábítószer-használat is közrejátszott korai halálában, szakértők szerint a helytelen táplálkozás és a fájdalomcsillapítók miatt kialakuló krónikus székrekedése is fontos tényező lehetett.

Az Egyesült Királyság Biobank új kutatása szerint a székrekedés alulértékelt kockázati tényező a magas vérnyomás és a súlyos szív- és érrendszeri betegségek tekintetében. Letician Camargo Tarvares, a tanulmány társszerzője szerint ráadásul csapata jelentős genetikai összefüggést talált a székrekedés és a szív- és érrendszeri betegségek különböző formái között. Ez pedig elmondásuk szerint azt jelzi, hogy közös genetikai tényezők állhatnak a betegségek mögött.

A székrekedés az egyik leggyakoribb gasztrointesztinális betegség, amely a világ népességének nagyjából 14 százalékát érinti. A friss kutatások azt sugallják, hogy a székletürítés szorosan összefügg az adott személy általános egészségi állapotával. A kutatók szerint azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, a krónikus székrekedés hosszú távon milyen hatással van a szív- és érrendszerre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik