Belföld

Államtitkár: a magyarok többsége egyetért a mobiltelefonok iskolai korlátozásával

Miután megjelent Pintér Sándor rendelete a mobiltiltásról, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden sajtótájékoztatót tartott. Rétvári Bence azt mondta: a „felmérések szerint a megkérdezettek többsége egyetért az okostelefon-használat iskolai korlátozásával és az ezzel kapcsolatos rendelettel.”

Rétvári közölte: az osztályteremben, tanítási idő alatt a készüléket csak akkor lehet használni, ha az kifejezetten a tanórát segíti. Ezt a munkát a kormány is erősítette az elmúlt időben – tette hozzá -, hiszen 450 ezer laptopot osztottak ki a diákoknak, az idén pedig további 100 ezret osztanak ki azért, hogy minden diák készségszinten megismerje a különféle eszközöket és a tanulást szolgáló tartalmakat.

  • A legutóbbi, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) által végzett felmérés szerint az alsó tagozat esetében a megkérdezettek 94 százaléka, a felső tagozatban 89, míg a középiskolában 73 százaléka támogatta a mobiltelefon használatának tanítási idő alatti korlátozását – ismertette Rétvári Bence.
  • Egy másik, a Szent István Intézet által készíttetett felmérés szerint, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy egyetértenek-e azzal, hogy telefont csak oktatási céllal lehessen az iskolában használni, a válaszadók 67 százaléka “teljes mértékben egyetért”, 18 százaléka “inkább egyetért”, az “inkább nem” és az “egyáltalán nem ért egyet” választ 7-7 százalék jelölte meg. A mobileszközök iskolai időben történő korlátozásával nagyban megelőzhetők az iskolai online zaklatások is – emelte ki az államtitkár. Mint mondta, a telefonok használatának tiltása nemcsak Magyarországon van napirenden, számos ország korlátozta vagy korlátozni fogja ezen eszközök iskolai használatát. Így például Angliában, Franciaországban, Szlovákiában, Hollandiában, Olaszországban született hasonló korlátozás.
Kapcsolódó
Van, ahol szünetben telefonozhatnak a diákok, máshol az okosórát is elveszik – így néz ki az iskolai mobiltiltás a gyakorlatban
Iskolánként változik, hogyan oldják meg a mobilhasználat korlátozását – olvasóink tapasztalatai alapján próbáljuk bemutatni, hányféle megoldást alkalmaznak az egyes intézményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik