Nagyvilág

Kilőtt az olívabogyó ára: tonnaszámra lopják a bűnszervezetek Spanyolországban

RODGER BOSCH / AFP
RODGER BOSCH / AFP

Spanyolországban az olívabogyó szüreti szezonjának kora őszi kezdetével a tolvajok és a profi bűnözőbandák célkeresztjébe is kerül az értékes gyümölcs. A Sevilla tartománybeli Albaida del Aljarafe város közelében a Guardia Civil csendőrség már 465 kilogramm olíva elrablását akadályozta meg a héten, írta a Guardian.

A rendőrök hét embert az olajbogyó „szabálytalanul gyűjtéséért” tartóztattak le, köztük egy nővel, aki, állítása szerint, pénzt kapott egy hatfős rablócsapat felfogadásáért és felügyeléséért. Hamis rakományokmányokat is találtak náluk, amelyek segítségével a lopott olívabogyókat, származásukat és nyomon követhetőségüket tekintve, hamis adatokkal értékesíthették volna. A gyümölcsöket azóta visszaszolgáltatták jogos tulajdonosuknak.

Spanyolországban az elmúlt négy évben az olívaolaj ára közel megháromszorozódott, egy liter kiváló minőségű, extra szűz olaj ára 5 euróról 14 euróra nőtt. Az áremelkedés hátterében a kedvezőtlen időjárási körülmények állnak. A szárazság és a hőhullámok súlyosan érintették a spanyol termelést, de hasonló problémákkal küzdenek más olajbogyó-termelő országok is, mint Görögország, Olaszország, Portugália, Törökország és Marokkó.

A Guardia Civil szerint a 2023–24-es szüreti szezonban 48 embert tartóztattak le olajbogyólopásért és 371 ellen indult nyomozás, miközben

213.489 kg olajbogyót szereztek vissza a szezon során.

„Csak Sevilla tartományban 129 személy ellen indítottak nyomozást vagy tartóztattak le, többek között, olajbogyólopás, hamis papírok birtoklása, csalás és egyéb, az olajbogyó betakarításával kapcsolatos bűncselekmények miatt”, írta a rendőrség közleménye. A tartományban a hatóság 150.000 kg lopott olajbogyót és közel 100 ötliteres palack olívaolajat foglalt le, amelyeken, hamis címkéken, az volt írva, hogy tartalmuk sokkal jobb minőségű, mint amilyen valójában.

A gyümölcsök és az azokból készülő, folyékony arany már régóta vonzza a bűnbandákat és a hamisítókat. Tavaly decemberben a spanyolországi és olaszországi rendőrség 11 embert letartóztatott és több mint 5000 liter hamisított olívaolajat foglalt le egy nemzetközi bűnszervezet feloszlatása után, amely az olcsó olívaolajat, újracímkézve, drágább fajtaként adta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik