Belföld

Jogerősen is életfogytiglant kaphat a nyírvasvári férfi, aki élve elásta a párját az istállóban

police.hu
police.hu

Jogerősen is életfogytiglant kaphat az a nyírvasvári férfi, aki, két és fél évvel ezelőtt, élve elásta a párját az istállóban. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség ugyanis arra tett indítványt, hogy a táblabíróság hagyja helyben R. M. korábbi büntetését.

Az ítélet tényállása szerint R.M. és a későbbi áldozata 2021 óta éltek élettársi kapcsolatban. A férfi féltékenysége miatt gyakori volt a veszekedés közöttük. A vitáik során a férfi rendszeresen bántalmazta a párját, ezért a nő többször is elhagyta a férfit, azonban mindig visszatért hozzá.

A bűncselekmény előtt újból összevesztek, majd a férfi, fahasábbal és húsklopfolóval, összeverte a nőt. Két nappal később a férfi arra ért haza a munkából, hogy a párja eszméletlenül fekszik a hálószobában. Attól tartott, hogy büntetőeljárás indul ellene, ezért ásott egy mély gödröt a házuk udvarán található istállóba és az eszméletlen, de még életjeleket mutató nőt elásta úgy, hogy előtte az alsó- és felsőtestére is szemeteszsákot húzott. A nő halálát az élve eltemetéssel járó fulladás okozta.

Az emberöléssel gyanúsított férfi a rendőrségi kihallgatásán elismerte, hogy már többször is bántalmazta a nőt. Az utolsó nappal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy azt hitte, hogy meghalt az élettársa és azért ásta el, mert megijedt a cselekménye következményeitől. R:M. életfogytiglant kapott első fokon, azzal, hogy 25 év múlva bocsátható szabadlábra a leghamarabb, feltételesen.

A fellebbviteli főügyészség közleménye szerint a férfi részben beismerte a párja bántalmazását a bírósági eljárás során, azonban mindvégig tagadta, hogy ő okozta a nő halálát. Az ítélet ellen enyhítésért, védője felmentésért és a bűncselekmény enyhébb minősítéséért is fellebbezett. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a férfi tisztában volt tettével és annak következményeivel, s tudatosan, tervszerűen vitte véghez cselekményét. Nagyfokú féltékenysége motiválta, indulatait nem tudta kezelni, ezért bántalmazta élettársát, majd, a tettének leplezése érdekében, a nőt élve elásta.

A férfi már korábban is ült erőszakos bűncselekmények miatt, de ez sem tartotta vissza attól, hogy újabb súlyos bűncselekményt elkövessen. Nincs törvényes indok arra, hogy enyhébb büntetést kapjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik