Tech

Milliókat fizet egy spanyol tartomány azoknak, akik odaköltöznek távmunkázni

David C Tomlinson / Getty Images
David C Tomlinson / Getty Images

A vidék elnéptelenedése nem csak hazánkban jelent problémát, hanem több európai országban is. Ezt kezelendő, az elmúlt években több helyütt is elkezdték arra motiválni a digitális nomádokat, hogy tegyék át a székhelyüket. Így tett most Extremadura – egy spanyol autonóm közösség Sevillától északra, a Portugál határ mentén – vezetése is, amely bejelentette, hogy 15 ezer eurót, vagyis nagyjából 5,8 millió forintot hajlandó felajánlani azoknak a digitális nomádoknak és a távmunkában dolgozóknak, akik a térségbe költöznek, írja a The Next Web.

A támogatást lakhatásra és földvásárlása lehet felhasználni. Extremadurában egyébként nem kiemelkedően drága a lakhatás sem: havi néhány száz euróért már lakást lehet bérelni, így nagyjából budapesti árakkal lehet kalkulálni.

A tartomány vezetése jelezte, hogy a térségben kiváló a mobillefedettség, az internetet pedig száloptika biztosítja, így garantáltan nem lesz gondja az internettel annak, aki oda költözik. Van viszont egy kikötés. Ennek értelmében, ha valaki úgy dönt, hogy odaköltözik, annak két éven át ott is kell maradnia.

A térség 2 millió eurót különített el a programra, ami 200 pályázó számára elegendő összeg. A 30 év alattiak és az 5000 főnél kisebb lélekszámú falvakba költözők 10 ezer eurót, a többiek pedig 8000 eurót kaphatnak. Akik két éve ott élnek, és úgy döntenek, hogy még egy évet maradnak, 5000 eurót kapnak, akik viszont nem vállalják be a plusz egy évet, azoknak 4000 euró üti a markát, teszi hozzá a hvg.

A programba minden uniós állampolgár jelentkezhet. A pályázat szeptemberben indul, és ezen az oldalon lehet benyújtani a jelentkezést. Pályázni egészen addig lehet, amíg tart a 2 millió eurós keret. A jelentkezőket három hónapon belül értesítik a döntéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik