Tudomány

Újabb inváziós faj bukkant fel Európában

Anant_Kasetsinsombut / Getty Images
Anant_Kasetsinsombut / Getty Images

Először tűnt fel Európában az ázsiai eredetű vörös törpeméh, írja a Guardian. Az Apis florea faj első európai kolóniáját Máltán fedezték fel, a helyi méhészek és környezetvédők aggódnak, mert az ázsiai faj megjelenése pusztulással fenyegetheti az őshonos méhpopulációt.

A több mint kétezer felnőtt méhből álló kolóniát egy faágon fedezték fel. A kutatók DNS-vizsgálattal azonosították be, hogy melyik fajhoz tartoznak, amikor pedig kiderült, hogy erről az inváziós fajról van szó, leszedték a kaptárat és elpusztították.

A Journal of Apicultural Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban egyes példányok már korábban elhagyhatták a kaptárat, hogy új kolóniát alapítsanak. A méheket egy máltai teherforgalmi csomópont közelében találták, ami arra utal, hogy hajón érkezhettek a kontinensre.

Dave Goulson, a Sussexi Egyetem biológusprofesszora szerint a vörös törpeméh versenyezni fog az őshonos fajjal a virágpor és a nektár megszerzéséért.

Ezenfelül felgyorsíthatja az egyébként is rohamosan csökkenő európai méhpopuláció számát, sőt, olyan betegségeket is hordozhat, melyekkel szemben nem ellenállóak az európai méhek.

A kutatók úgy vélik, hogy a dél-európai országok enyhe időjárása kedvez az ilyen invazív fajok megtelepedésének, teszi hozzá a Telex. A vörös törpeméh például Izraelben is megtalálható. Juliana Rangel, a Texas A&M Egyetem méhészprofesszora szerint néhány év múlva akár más európai országokban is elterjedhet a faj, ha nem gondosnak a fellelt példányok azonnali elpusztításáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik