Tech

Kiderült, mikor tér haza a Boeing meghibásodott űrhajója

Mike Barratt / NASA / JSC
Mike Barratt / NASA / JSC

Szeptember 7-én térhet haza a Starliner, de utasai nem lesznek a fedélzetén – jelentette be augusztus 29-én a NASA. A Space.com beszámolója szerint a Boeing űrhajója legkorábban szeptember 6-án, magyar idő szerint 23:04-kor csatlakozhat le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és 6 órával később érhet földet Új-Mexikóban.

A Starliner még június 5-én indult útnak fedélzetén Sunita Williams és Butch Wilmore asztronautákkal. A küldetés eredetileg körülbelül 8 napos lett volna, végül azonban a két űrhajós 8 hónapot fog az ISS-en tölteni járművök meghibásodása miatt. A jelenlegi tervek szerint 2025 februárjában, a SpaceX Crew Dragon űrhajóján utaznak majd haza.

Ezt a NASA már korábban közölte, arra viszont csak most derült fény, hogy mi lesz a Boeing űrhajójának sorsa. Az amerikai űrügynökség augusztus 29-én elárulta, hogy a Starliner önvezető üzemmódban kísérel meg hazatérni, de Houstonban és Floridában is figyelemmel kísérik majd a földi irányítók, akik szükség esetén távvezérelhetik a járművet. Azt is hozzátették, hogy az űrhajó korábban már kétszer is visszatért az űrből önvezető módban, először 2019 decemberében, majd 2020 májusában.

Kapcsolódó
Mit csinálnak egész nap az űrben rekedt asztronauták?
Eredetileg egy hétre mentek az űrbe, a NASA azonban most bejelentette, hogy csak 2025 februárjában térnek vissza a Földre a Starliner űrhajó asztronautái. A Nemzetközi Űrállomás azonban nem szálloda, az ott tartózkodóknak számos nehéz feladatot kell naponta elvégezniük. Mutatjuk, miből áll az űrhajósok munkája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik