Tudomány

Ezért támadhatnak ennyiszer hajókra a kardszárnyú delfinek

Stuart Westmorland / Getty Images
Stuart Westmorland / Getty Images

Mint arról már számos alkalommal beszámoltunk, az elmúlt években igencsak megnövekedett az orkák hajók elleni támadásainak száma. Legutóbb Spanyolország északnyugati partjánál csaptak le egy vitorlásra a kardszárnyú delfinek, melynek következtében a kétfős belga legénység a Finisterre-foknál ragadt, és végül csak a helyi mentőalakulatok segítségével tudtak kijutni a partra.

A kutatók között továbbra sincs konszenzus annak kapcsán, mi az oka ezeknek a támadásoknak: míg egyesek játéknak tartják, sokan rongálási szándékot vélnek felfedezni az ilyen esetek mögött. A The New York Times a friss eset nyomán azonban egy új elméletről is beszámolt. Egy spanyol, palackorrú delfineket kutató intézet szerint ugyanis a delfinek a hajókat arra használják, hogy új vadászati technikákat gyakoroljanak.

A friss tanulmány szerint a Spanyolország partjainál élő delfinek az utóbbi időben rákaptak az Atlanti-óceánban élő kékúszójú tonhalra. Ezek az egyedek viszont akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek, és olyan sebességgel mozoghatnak, hogy a delfineknek rendszeres tréningre van szükségük, hogy el tudják kapni őket.

Az elmélet szerint erre szolgálnak a hajók, és az sem véletlen, hogy többnyire fiatal orkák veszik üldözőbe a vitorlásokat.

A megnövekedett esetszám miatt egyre több megoldás merül fel a támadások elkerülésére. Voltak, akik átfestették a hajójukat, de olyanok is, akik feltekerték a zene hangerejét, sőt a homokszórásra is sokan esküsznek. A The New York Times szerint létezik egy olyan applikáció is, amely nyomon követi az orkák aktivitását az óceánban, így a hajósok el tudják őket kerülni.

Kapcsolódó
Egymástól tanulják a hajók elleni támadást a kardszárnyú delfinek
2020 májusa óta több mint 500 alkalommal támadtak kardszárnyú delfinek hajókra az Ibériai-félszigetnél. Mi állhat a jelenség hátterében?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik