Nagyvilág

Gyakorlatilag 14 millió szavazatot érvénytelenített a bíróság – nem csitulnak a bangkoki belharcok

Lillian SUWANRUMPHA / AFP
A volt thaiföldi miniszterelnök-jelölt, az Előre párt vezetője, Pita Limjaroenrat távozik az Alkotmánybíróságról, miután az 10 évre eltiltotta a politikától és feloszlatta a pártját, mivel megpróbálta megreformálni a thaiföldi felségsértési törvényeket – Bangkokban 2024. augusztus 7-én.
Lillian SUWANRUMPHA / AFP
A volt thaiföldi miniszterelnök-jelölt, az Előre párt vezetője, Pita Limjaroenrat távozik az Alkotmánybíróságról, miután az 10 évre eltiltotta a politikától és feloszlatta a pártját, mivel megpróbálta megreformálni a thaiföldi felségsértési törvényeket – Bangkokban 2024. augusztus 7-én.
Thaiföldön ismét betiltották a legnagyobb ellenzéki pártot – annak ellenére, hogy a hadsereggel és a monarchiával elvileg kritikus Thakszin Csinavat pártja (és immáron a politikus lánya) kormányoz, a jobboldallal koalícióban. A történtek rávilágítanak a vezérkar és a hagyományos elit összefonódására, de rámutatnak a Thakszin-klánnal kötött törékeny érdekházasságra is.

Augusztus 7-én a thaiföldi legfelsőbb bíróság betiltotta a legnagyobb ellenzéki pártot. Az Előre elnevezésű formáció eredetileg Jövőpárt néven alakult, de évekkel ezelőtt már azt is betiltották.

Az Előre 2023-ban megnyerte az országgyűlési választást – komoly riadalmat okozva az ország politikai elitjében. A sokk akkora volt, hogy az elit két – egymással amúgy rivalizáló – csoportja kényszerházasságot kötött.

  • A Thakszin Csinavat milliárdos vezette populisták (jelenleg Pheu Thai néven fut a párt),
  • illetve a hadsereg vezérkara és a királyi udvar, azaz a hagyományosabb elitcsoportok által favorizált jobboldali pártok koalícióra léptek.

Ez azonban, úgy tűnik, nem volt elég az uralkodó réteg hatalmának bebetonozására, így a rezsim most jogi eszközökkel akarja ellehetetleníteni a rendszerellenzéket.

Seksan Rochanametakul / SOPA Images / LightRocket / Getty Images Thakszin Csinavat volt miniszterelnök a büntetőbíróságon 2024. augusztus 18-án.

A legfelsőbb bíróság szerint az Előre célja a monarchia megdöntése volt. A párt valójában a rendkívül szigorú felségsértési törvényeket akarta megreformálni, melyek a gyakorlatban nemcsak a monarchia, de a politikai rendszer kritikáját is ellehetetlenítik.

Azonban már ennyi is elég volt ahhoz, hogy köztársaságpártisággal vádolják meg, ami Thaiföldön felségárulásnak és tabunak számít.

Az Előre 150 képviselővel rendelkezett az 500 tagú törvényhozásban. Ők Néppárt néven folytatják a munkát, és valószínűleg továbbra is az ellenzék gerincét adják majd. Ugyanakkor a bíróság a párt elnökét, Pita Limjaroenratot és több más pártvezetőt tíz évre eltiltott a közügyektől.

A párt, amit kétszer tiltottak be, és háromszor alakult meg

Ahogyan arról már írtunk, az Előre elődjének számító Jövőpártot 2018-ban alapította meg Thanathorn Juangroongruangkit, egy fiatal, külföldön tanult üzletember. A formáció gyorsan népszerű lett a fiatalok, az értelmiségiek, illetve a városi és dél-thaiföldi középosztály köreiben. Már a megalakulása évében közel 20 százalékos eredményt ért el az országgyűlési választáson.

Mindez megdöbbentette a politikai elitet. A thai politikát ugyanis évtizedek óta a populista oligarcha, Thakszin Csinavat és a konzervatív elit rivalizálása határozta meg.

  • Előbbi különböző elnevezésű pártjai választásról választásra képviselték a vidéki és városi szegényeket, jobb szociális ellátást és támogatásokat ígérve.
  • Mindeközben a jobboldal formációi a hagyományos elitet, a városi polgárságot, a hadsereget és a monarchiát reprezentálták.

Thakszin – aki a hagyományos uralkodó kaszt hatalmát sosem kérdőjelezte meg – 2001-től öt éven át volt hatalmon, de pártja és rokonai révén több cikluson át uralta az országot, és bár őt magát puccsal eltávolították 2006-ban, ez a sajátos stabilitás fennmaradt.

Ezt a rendszert robbantotta szét a Jövőpárt megjelenése, mivel az új formáció demokratizálni akarta a rendszert.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik