Élő Nagyvilág

Nagyszabású izraeli hadművelet Ciszjordániában, mecsetben likvidáltak terroristákat

Issam Rimawi / ANADOLU / AFP
Issam Rimawi / ANADOLU / AFP
  • António Guterres ENSZ-főtitkárt „mélyen aggasztja”, hogy Izrael nagyszabású hadműveletet indított Ciszjordániában.
  • A térségben az elmúlt órákban 11 palesztin vesztette életét, többeket egy mecsetben likvidáltak, mert terroristának minősítették őket.
  • Az EU külpolitikai főképviselője izraeli miniszterek uniós szankciós listára vaó felvételéről kérdezi a tagállami külügyminisztereket.

A közel-keleti háború augusztus 28-i eseményeiről itt olvashat bővebben.

Az EU külpolitikai főképviselője izraeli miniszterek uniós szankciós listára vaó felvételéről kérdezi a tagállami külügyminisztereket

Josep Borell az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője elindított egy olyan eljárást, amelynek a végén lehetőség lenne egyes izraeli miniszterek szankcionálására. A folyamat kezdetén az egyes tagállamok véleményét kéri ki az ügyben.

– Megindítottam az eljárást, hogy megkérdezzem a tagállamokat, helyénvalónak tartják-e felvenni a szankciós listára azokat az izraeli minisztereket, akik elfogadhatatlan gyűlölettel nyilatkoztak a palesztinokról, és olyan javaslatokat tettek, amelyek egyértelműen ellentétesek a nemzetközi joggal – mondta újságíróknak az EU külügyminisztereivel való brüsszeli találkozó előtt.

Borell nem nevezett meg konkrétan egyetlen izraeli minisztert sem.

Korábban Petra De Sutter belga miniszterelnök-helyettes az Al Jazeera szerint Itamar Ben-Gvir és Bezalel Smotrich izraeli minisztereket nevezte meg, akikkel szemben alkalmazhatók lennének a szankciók, mert a palesztinok Gázából való kitelepítéséről és a területen izraeli telepek létrehozásáról értekeztek.

Brendan SMIALOWSKI / AFP

António Guterres a ciszjordániai akció leállítását szorgalmazza

António Guterres ENSZ-főtitkárt „mélyen aggasztja”, hogy Izrael szerdán nagyszabású hadműveletet indított Ciszjordániában. Twitter-üzenetében elítélte az akciót, amely gyermekek életét is veszélyzeteti. A főtitkár a műveletek azonnali leállítását szorgalmazza.

Az ENSZ-főtitkár felszólította Izraelt a civilek védelmére, és sürgette, hogy a hadsereg tanúsítson „maximális önmérsékletet”.

TUPOU VAIPULU / AFP

Az elmúlt két évtized legnagyobb izraeli katonai akciója zajlik Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg csütörtök hajnalban közölte, hogy a megszállt Ciszjordániában végrehajtott nagyszabású hadművelet során öt fegyverest ölt meg, köztük egy jól ismert helyi parancsnokot.

Az áldozatok között Mohammed Dzsaber, más néven Abu Shujaa, az Iszlám Dzsihád egyik parancsnoka. A férfi több Izrael ellen végrehajtott akció megszerevezéséért is felelős.

Izrael a napokban indított katonai műveletet a megszállt Ciszjordániában, ahol legalább 11 ember vesztette életét az akció kezdete óta. A beszámolók szerint több száz izraeli páncélozott jármű hatolt be a területre légi támogatással, az Al Jazeera szerint ez az az elmúlt két évtized legnagyobb ilyen akciója Ciszjordániában.

Olvasói sztorik