Belföld

Cáfolja Vadai állításait az ügyészség, egy bűnöző adta ki magát állami vezetőnek

Vörös Szilárd / 24.hu
Vadai Ágnes sajtótájékoztatója a Kiss László-üggyel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség előtt.
Vörös Szilárd / 24.hu
Vadai Ágnes sajtótájékoztatója a Kiss László-üggyel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség előtt.

Nem volt politikai megrendelés az óbudai ügyben, az állítólagos „magas rangú állami vezetőt„ az ügyészség már meg is vádolta befolyással üzérkedés bűntettével – írta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

Emlékeztettek: Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselő a sajtónak jegyzőkönyv-részleteket mutatott be, amelyekben egy gyanúsított beszámolt arról, miszerint egyik társát megkereste egy felső vezető azzal, hogy állami érdekből meg kell buktatni Kiss László óbudai DK-s polgármestert, akit azóta le is tartóztattak hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

A vallomással érintett ügyben valójában egy büntetett előéletű személy tett ajánlatot egy költségvetési csalás miatt eljárás alá vont vállalkozónak, magát fedett nyomozónak kiadva. Azt állította, hogy munkakapcsolatban áll egy miniszterrel és felajánlotta az eljárás megszüntetését, ha a vállalkozó ellenzéki politikusokra vonatkozó bizonyítékokat és pénzt ad át neki. A lefolytatott nyomozás szerint a férfinak nem volt köze a nyomozó hatóságokhoz és nem rendelkezett kapcsolatokkal sem a miniszter, sem a rendőrség felé

– írta a KNYF, hozzátéve, hogy a vállalkozó bár pénzt nem, azonban korrupciós bűncselekményre vonatkozó információkat átadott az álnyomozónak. A vállalkozó végül önként megjelent a KNYF-en és felfedte a történteket.

A KNYF 2023 decemberében befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt a más ügyben szabadságvesztését töltő álnyomozóval szemben. „Semmilyen felső, vagy akár más rangú állami vezető nem rendelt meg büntetőeljárást, hanem egy befolyással üzérkedő bűnöző próbált megzsarolni egy vállalkozót. A szóban forgó személlyel szemben az ügyészség a nyomozást lefolytatta, a tényállást tisztázta és vádat emelt” – áll a KNYF közleményében.

A Vadai Ágnes által feltett kérdésekre a következő válasz adható: az ügyészség – ahogy más ügyekben is – pártatlanul, befolyásolástól mentesen, a törvényeknek megfelelően és eredményesen járt el – tudatta a KNYF.

Kapcsolódó
Vadai Ágnes: egy állami vezető rendelte meg az óbudai polgármester ellen kreált ügyet
A DK kihallgatási jegyzőkönyvekből vett idézetekkel próbálja bizonyítani, hogy a korrupcióval gyanúsított óbudai polgármester ügyében koncepciós eljárás zajlik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik