Nagyvilág

Pressman: Orbán békemissziója egy performansz volt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

David Pressman, amerikai nagykövet Esztergomban ukrán menekülteket látogatott meg, ahol azt is elmondta a 444.hu-nak, hogy akkor lehetne már holnap béke, ha Vlagyimir Putyin leállítaná a háborúját, mert ez az orosz elnök háborúja. Pressman szerint fontos, hogy minden szövetséges megértse, hogy valóban véget érhetne már ma a háború, azonban ezt a döntést nem az Egyesült Államok, hanem Putyin tudja meghozni.

Pressman azt is elmondta, hogy Orbán Viktor moszkvai békemissziója csak egy performansz volt, és nem biztos benne, hogy bárki is követi ebben Orbánt. Szerinte Orbán nem a béke, hanem a megbékítés hírnöke, mert neki is világos, hogy ez a háború, Putyin döntése alapján, már holnap véget érhetne. A megbékítés, vagyis appeasement az a kifejezés, amelyet korábban a náci Németország pacifikálására használtak.

Elmondta, hogy Magyarország az Egyesült Államok szövetségese és a NATO tagja. Ezért fontos, hogy a két ország ugyanazt gondolja azokban a súlyos kérdésekben, amikkel, szövetségként, szembe kell nézniük. Ilyen Putyin ukrajnai inváziója is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik