Tudomány

Több ezer éves műkincset tört össze egy kisfiú

Hecht Museum
Hecht Museum

Véletlenül darabjaira tört egy 3500 éves agyagkorsót egy 4 éves kisfiú egy izraeli múzeumban – számolt be róla a BBC. A gyermek apja elmondta, fia egy kicsit megmozdította a műtárgyat, mert kíváncsi volt, mi lehet benne, ekkor zuhant le állványáról.

A múzeum vezetősége szerint a cserépedény Krisztus előtt 2200 és 1500 közöttről származhatott, vagyis a bronzkorból, és, remek állapota miatt, kifejezett ritka ereklyének számított. A tárgyat a bejárathoz közel állították ki, üveg pedig nem védte, mivel, a múzeum vezetősége szerint, különleges bája van, ha a látogatók mindenféle akadály nélkül tekinthetik meg a régészeti leleteket. A baleset ellenére az intézmény továbbra is ragaszkodik ehhez az elvéhez.

Lihi Laszlo, a múzeum egyik dolgozója elmondta, a kiállítási tárgyak megrongálása súlyos ügy, amelyet komolyan kezelnek, és általában a rendőrséget is bevonják. Ebben az esetben azonban nem történt ilyesmi, hiszen balesetről van szó, nem szándékos cselekedetről. A fiút és családját néhány nappal az eset után meghívta a múzeum, hogy egy vezetett bejárás keretei között megtekinthessék a kiállítást.

Egy szakértő közben már elkezdett a korsó helyreállításán dolgozni, így az hamarosan visszakerülhet a helyére.

Kapcsolódó
Több ezer éves műkincset használ szemetesnek egy iráni múzeum
Az ókori lelet nagyjából 2600 éves lehet, és felbecsülhetetlen értékű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik