Élő Nagyvilág

Tíz palesztin fegyverest öltek meg Ciszjordániában

JAAFAR ASHTIYEH / AFP
JAAFAR ASHTIYEH / AFP

A Hamász és Izrael háborújáról szóló keddi tudósításunkat itt olvashatja el.

Ciszjordániában készül valamire az izraeli hadsereg, aki akarja, elhagyhatja a menekülttábort

Palesztin civilek evakuálására hívott fel Izrael Katz, külügyminiszter az Izrael által 1967 óta, jogellenesen megszállva tartott Ciszjordánia területén, minden jel szerint azért, hogy fokozott műveleteket hajthasson végre az izraeli hadsereg. A lakosság ideiglenes kitelepítésére a Sin Bet izraeli titkosszolgálat korábbi vezetője, valamint a kormányzó Likud párt politikusa, Avi Dichter szerint azért van szükség, hogy „megvédjék” az izraeli hadsereg csapatait. A politikus hozzátette, hogy a palesztin lakosokat nem küldenék el Ciszjordániából és, amint biztonságos lesz, visszatérhetnek az otthonaikba, derült ki a The Times of Israel című lap hírfolyamából.

Az izraeli hadsereg rádiója a lap szerint tagadta, hogy a Tulkarem melletti Nur Samsz menekülttáborban vagy máshol arra szólítottak volna fel palesztinokat, hogy távozzanak, ahogyan arról egyes arab médiumok beszámoltak. A rádióadó azt ugyanakkor elismerte, hogy Izrael arról szóló üzeneteket küldött nekik, hogy akik mégis ki akarnak költözni, megtehetik, ha „biztonságos zónákba” akarnak menni.

Az Al Jazeera hírcsatorna szerint valóban nincs szó kötelező evakuálásról, ám a nem hivatalos felszólítás az izraeli hadsereg nagyobb volumenű, tervezett fellépésére utalhat a területen. A szóban forgó, mintegy nyolcvanezer lakosnak otthont adó terület önkéntes elhagyására, a hírcsatorna szerint, a lakosság mindössze három órát kapott.

Szíriában ölt meg három palesztin és egy libanoni harcost az izraeli hadsereg

A szíriai főváros, Damaszkusz és a libanoni Bejrút közötti úton, egy szíriai ellenőrzőpontnál dróncsapást hajtott végre az izraeli hadsereg szerdán. A csapás megölt három palesztin harcost és a libanoni Hezbollah egy tagját – írta meg a Reuters hírügynökség, két biztonsági forrás közlése alapján.

 Az autó fegyvereket nem szállított.

Egy helyi tisztségviselő szerda reggel, egy szíriai rádióban közölte, hogy a csapásban négy ember meghalt.

A Hezbollah, illetve az Iszlám Dzsihád mozgalom, amelyhez az egyik forrás szerint a három palesztin harcos tartozott, egyelőre nem kommentálta az esetet, ahogy Izraelnek sem volt hozzáfűzni valója. Habár Izrael a Libanonban végrehajtott csapásokért rendszerint vállalja a felelősséget, ugyanezt szinte soha nem teszi meg, ha Szíria területén végrehajtott csapással vádolják – emlékeztetett a hírügynökség.

Pár órával a szerdai dróncsapás előtt egy másik izraeli légicsapás egy kisteherautót talált el Libanon északkeleti részén, a szíriai határ közelében. Egy biztonsági forrás a Reutersnek erről elmondta, a jármű katonai felszerelést vitt, alkalmasint egy megrongálódott rakétavetőt, amelyet javításra szántak volna.

Legkevesebb tíz palesztin fegyverest megölt az izraeli hadsereg Ciszjordánia északi részén

Legkevesebb tíz palesztin fegyverest megölt az izraeli hadsereg (IDF) Ciszjordánia északi részén egy hajnali rajtaütésben szerdán – adta hírül az MTI. A hadsereg szóvivőjének jelentése szerint az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat erői éjszaka kezdték razziájukat Ciszjordánia északi részén, Dzseninben és Túl-Karmban a terrorizmus elleni hadművelet részeként.

A Rámalláhban székelő Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériumának jelentése szerint az izraeliek tíz palesztint öltek meg, közülük öten Dzsenin térségében, öten pedig a Jordán-völgyi Tubasz várostól délre fekvő Al-Farah menekülttáborban vesztették életüket. Mellettük nyolcan megsebesültek.

A palesztinok szerint az izraeli csapatok a várostól délre egy jármű elleni légicsapással egy időben léptek be Dzseninbe. Mind Dzseninben, mind Al-Farahban tűzharc bontakozott ki az izraeliek és a palesztinok között.

Az IDF szerda reggel bejelentette, hogy öt palesztin fegyverest öltek meg egy légicsapásban a Túl-Karm melletti Nur al-Samsz menekülttáborban. Egyikük, Dzsabril Raszan Dzsabril a tavaly novemberi túszalku részeként hagyhatta el izraeli börtönét.

A nagyszabású, várhatóan több napig tartó hadművelet részeként az IDF körülvette a menekülttáborok közelében lévő kórházakat és átvizsgálja a belépő betegeket, hogy megakadályozza a terroristák bejutását.

Több mint hatszáz palesztin vesztette életét Ciszjordániában legtöbbször fegyveres harcokban a több mint tíz hónapja tartó gázai háború idején a palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint. A legtöbben razziák során, amelyek gyakran tűzharchoz vezetnek. Izrael szerint szükség van a rajtaütésekre, hogy ezzel felszámolják a Hamász és más militáns szervezetek ciszjordániai csoportjait, és megakadályozzák az izraeliek elleni terrorakciókat. (MTI)

Olvasói sztorik