Belföld

Bár a volt társelnök is kilépett az LMP-ből, mégsem szűnik meg Ungárék parlamenti frakciója

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Nem szűnik meg az LMP parlamenti frakciója, Keresztes László Lóránt ott tag marad – ezt mondta Ungár Péter a 24.hu-nak.

Az LMP régi-új társelnökét azért kerestük meg, mert a pártból való kilépését vasárnap bejelentő Keresztes arról nem írt Facebook-bejegyzésében, hogy a frakcióban marad-e. A kilépést így indokolta: „Nem tudtam és nem is akartam már követni azokat a politikai kanyarokat, melyeket a pártvezetés leírt. Nagy baj, hogy ez a párt akkor vesztette el az irányát és szinte teljes társadalmi támogatottságát, amikor a legnagyobb szükség lenne Magyarországon egy működőképes zöld pártra. […] Az pedig elfogadhatatlan, hogy a pártvezetés kulcsszereplői részéről nem történt meg a szembenézés, és nem vállalták a felelősséget a választás után. A szombati tisztújítást követően bizonyossá vált, hogy ez nem is fog megtörténni”.

Keresztest kerestük telefonon és írásban is, azonban semmilyen formában nem reagált, így a frakciótagságára vonatkozó kérdésre sem.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után Keresztes László Lóránt megerősítette a 24.hu-nak, hogy maradna az LMP-frakcióban.

Mohos Márton / 24.hu Keresztes László Lóránt

Pedig a 2018–2019-ben a párt társelnökeként dolgozó Keresztes tagsága kulcskérdés, hiszen amennyiben öt alá csökken a képviselőcsoport létszáma, úgy megszűnik az LMP parlamenti frakciója. Ezzel pedig forrásokat, bizottsági helyeket, megszólalási lehetőségeket veszítenének el az Országgyűlésben, nem tudnának, például, azonnali kérdést intézni a miniszterelnökhöz. Keresztes, ráadásul, a parlament Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, ha kilépne, a megszűnő LMP-frakció elveszítené ezt a bizottságot, Keresztes pedig az elnöki posztot. Ráadásul, amíg „sima” országgyűlési képviselőként valamivel több mint 1,7 millió, egyszerű bizottsági tagként pedig 2,1 millió forintot keresne, addig bizottsági elnökként 3 milliót kap havonta. Ungár Péter múlt heti, a Telexnek adott interjújában egyébként arról beszélt, hogy Keresztes remek munkát végez a bizottság elnökeként.

Mint azt megírtuk, hétvégén az LMP ismét társelnökké választotta Ungárt, illetve újonnan Szabó-Kellner Katalint. Schmuck Erzsébet, aki szombatig volt, Ungár mellett, az LMP női társelnöke, aznap jelezte: távozik a pártból. „15 év után, a mai napon kilépek az LMP-ből. Ez a párt már nem zöld párt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta. Ez a párt már az ő pártja, Ungár-párt!” – írta.

Schmuck kritikával illette Vitézy Dávid főpolgármesteri jelölését is (ezt Keresztes is megtette korábban): az „utolsó két nap, amikor Bayer Zsolt és vezető fideszes politikusok kampányoltak Vitézy mellett, számomra rémálom volt”. Schmuck Erzsébetet is kerestük, hogy megkérdezzük tőle, az általa vezetett párt miképp tudott támogatni egy olyan főpolgármester-jelöltet, akinek a jelölésével ő nem értett egyet, és az elmúlt két évben társelnökként miképp küzdött az ellen, hogy az LMP-ből Ungár-párt legyen. Schmuck azonban nem reagált megkeresésünkre.

Schmuck Erzsébet 2022-ben egyébként kiesett a parlamentből, így az ő távozása nem érinti a frakció munkáját. Az LMP Sajtóosztálya azt írta: honoráriumot Schmuck a mostanáig tartó társelnöki posztjáért kapott, a tisztújításon azonban már nem indult posztért.

Varga Jennifer / 24.hu Schmuck Erzsébet

Az LMP azt írta a 24.hu-nak: „az LMP – Magyarország Zöld Pártja köszöni minden kilépőnek az elmúlt évek közös munkáját, sok sikert és sok erőt kívánunk, a közös zöld ügyeknél továbbra is számíthatnak az LMP-re”.

A Párbeszéd is a kilépések ellenére őrizte meg a frakcióját

A másik parlamenti zöld párt, a Párbeszéd is megfogyatkozott a közelmúltban. Előbb Berki Sándor, aztán Tordai Bence is jelezte idén, hogy kilép a pártból. A parlamenti frakcióban (amelynek tagjai közül Jámbor András és Mellár Tamás nem is volt párttag) azonban maradtak az említett képviselők, Tordai, ráadásul, a frakcióvezető, így nem oszlott fel a Párbeszéd országgyűlési frakciója sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik