Élő Nagyvilág

Zelenszkij: Ukrajna tesztelte első ballisztikus rakétáját

Kijev, 2024. augusztus 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrej Duda lengyel államfõvel és Ingrida Simonyte litván miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. augusztus 24-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Kijev, 2024. augusztus 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrej Duda lengyel államfõvel és Ingrida Simonyte litván miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. augusztus 24-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ukrán főparancsnok: közel hatszáz orosz hadifoglyot ejtettek a kurszki régióban

Az oroszországi kurszki régióban folytatott hadművelet augusztus 6-i kezdete óta Ukrajna 594 orosz katonát ejtett fogságba, és jelenleg több mint száz települést, azaz 1294 négyzetkilométert tart ellenőrzése alatt – közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kedden az állami intézmények vezetőinek fórumán.

A katonai vezető elmondta, hogy a kurszki műveletnek az volt egyik célja, hogy jelentős orosz erőket vonjanak el más irányokból, főként a Donyeck megyei Pokrovszk és Kurahove térségéből. “Jelenleg kijelenthetjük, hogy körülbelül 30 ezer orosz katonát vezényeltek át a kurszki térségbe, és ez a szám növekszik” – mondta. Mindazonáltal megjegyezte, hogy az oroszok Pokrovszknál még inkább erősítik csapataikat, és a leginkább harcra kész egységeiket ott vonták össze. Szirszkij szavai szerint a helyzet Pokrovszknál meglehetősen súlyos. “Az ellenség ott igyekszik kihasználni létszámbeli és fegyveres fölényét, aktívan használja tüzérségét és légierejét. A megszállók támadóműveleteit túlnyomórészt gyalogos rohamcsoportok hajtják végre” – fejtette ki. Elmondta, hogy az orosz erők megkísérlik ellenőrzésük alá vonni a Kosztyantinyivka és Pokrovszk közötti autópálya egy szakaszát, hogy elvágják az ukrán csapatok utánpótlását. Szerinte “ezért nagy árat fizetnek, mert az ukrán erők naponta mintegy háromszáz orosz katonát ártalmatlanítanak”.

A főparancsnok rámutatott: a kurszki hadművelet meghiúsította az oroszok azon tervét, hogy megszállják az Ukrajna északkeleti részében lévő Szumi megyét. Hangsúlyozta, hogy az ukrán csapatok folytatják előrenyomulásukat a kurszki régióban.

Zelenszkij: Ukrajna létrehozta az első ballisztikus rakétáját

Ukrajna folytatja hadiipari komplexumának fejlesztését, és már elkészítette első ballisztikus rakétáját – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi sajtótájékoztatóján.

Megtörtént az első ukrán ballisztikus rakéta tesztje. Gratulálok a hadiipari komplexumnak ezért

– fogalmazott az államfő. Hozzátette: többet nem mondhat a rakétáról, de azért döntött ennek az információnak a nyilvánosságra hozatala mellett, hogy a közvélemény értékelhesse a védelmi vállalatoknál dolgozók “éjjel-nappal” folyó munkáját.

Zelenszkij elmondta, hogy az augusztus elején – Oroszország területén indított – kurszki hadművelet Ukrajna győzelmi tervének egyik pontja, és összefügg a második békecsúccsal. Szavai szerint csupán az emberek szűk köre tudott róla. “Nagyon szűk kör tudott erről a műveletről, így sikereket értünk el” – emelte ki. Megjegyezte, hogy a műveletnek több célja is van, de mindegyiket egyelőre nem fedheti fel.

A kurszki hadművelet több dolgot hozott. Mindenekelőtt (az orosz erők) leállították Harkiv megye megszállását. Rendelkeztünk olyan információkkal, amelyek szerint a harkivi régióban, majd utána északon újabb ütközőövezetet akartak kialakítani. Konkrétumokat ugyan nem tudtunk, de a hírszerzésünktől és a partnerországok hírszerző szerveitől olyan információkat kaptunk, hogy az Oroszországi Föderáció tervei között szerepelhet Szumi és Csernyihiv megye megszállása. A kurszki hadművelet megoldotta ezt a kérdést, nem történt meg a szumi és a csernyihivi régió megszállása. Ráadásul jelentős számú orosz katonát győztünk le

– fejtette ki az elnök.

Zelenszkij hozzáfűzte, hogy a kurszki művelet összefügg a második békecsúccsal is, amelyet Ukrajna Oroszország képviselőinek részvételével szeretne megtartani. Mindazonáltal leszögezte, hogy a jelenlegi szakaszban nincs értelme a párbeszédnek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mivel “az agresszor állam vezetője” nem akarja befejezni diplomáciai úton az Ukrajna ellen kirobbantott háborút. Ismételten hangsúlyozta: a kurszki művelet fő célja, hogy Oroszországot rákényszerítsék a háború leállítására.

Közölte, hogy Ukrajna már elkészítette azt a tervet, amellyel győzelemmel zárhatja le a háborút, és ezt a tervet hamarosan bemutatja Joe Biden amerikai elnöknek, valamint Kamala Harris és Donald Trump elnökjelölteknek. “Úgy igazságos, hogy ezt a tervet először az Egyesült Államok elnökének mutatom be. Rajta múlik ennek a tervnek a sikere, hogy megadják-e nekünk azt, ami ebben a tervben van, vagy sem. Szándékom szerint szeptemberben egy értekezleten bemutatom neki ezt a tervet. Szerintem az a helyes, ha Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak is bemutatjuk, mert nem tudjuk, ki lesz az új amerikai elnök” – magyarázta.
(MTI)

Nukleáris incidens veszélye áll fenn a kurszki erőműnél

Fennáll a nukleáris incidens veszélye a kurszki atomerőműnél – jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, miután kedden az Ukrajnával határos Kurszk megyében felkereste a Kurcsatovban működő létesítményt.

Itt most fennáll egy nukleáris incidens veszélye

– mondta Grossi újságíróknak, hozzátéve, hogy az erőmű megtekintése során dróntámadások nyomait látta. “Ma elmondták nekem, hogy több esetben is dróntámadás érte a területet (a kurszki atomerőmű területét), a létesítményeket. Én, az erőműben járva, láttam ezeknek a támadásoknak a nyomait” – mondta. “Egészében véve az a tény, hogy az atomerőműtől néhány kilométerre harci cselekmények zajlanak, nagy aggályokat, nyugtalanságot kelt a biztonsági rendszerrel kapcsolatban” – tette hozzá.

Grossi hangsúlyozta, hogy a NAÜ az egész világon felelős a nukleáris biztonsági és védelmi rendszer fenntartásáért a nukleáris létesítményekben. Mint mondta, ezért fogadta el Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívását és látogatott el a kurszki atomerőműbe csoportjával, hogy személyesen értékelje a helyzetet és az orosz kollégákkal együtt találjon megoldásokat. A NAÜ főigazgatóját a nap folyamán fogadta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Zelenszkij válaszcsapásokat ígér

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök fogadkozott, hogy Kijev válaszolni fog, miután az országot az éjszaka folyamán újabb orosz csapások érték.

Elmondása szerint a mentési munkálatok folyamatban vannak, de a támadásokban legalább négy ember meghalt és 16 másik megsebesült.

Szerinte Oroszország több mint 81 drónt, valamint cirkáló- és ballisztikus rakétát lőtt ki ukrán területekre.

Kétségtelenül válaszolni fogunk Oroszországnak ezért és minden más támadásért. Az emberiség elleni bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül

– teszi hozzá Zelenszkij, a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Oroszország több hullámban indított rakéta- és dróntámadásokat

Oroszország, keddre virradóra, több hullámban indított rakéta- és dróntámadásokat, amelyek több ukrán régiót vettek célba, legalább négy ember meghalt – közölte az ukrán hadsereg.

Két ember akkor halt meg, amikor egy szállodát ért találat a közép-ukrajnai Krivij Rihben – közölték regionális tisztségviselők. További két ember a Krivij Rihtől keletre fekvő Zaporizzsja városa elleni dróntámadásban vesztette életét. Szerhij Lisak, a Krivij Rihet magában foglaló Dnyipropetrovszki terület kormányzója a Telegramon azt írta, hogy két civil még mindig a Krivij Rih-i szálloda romjai alatt van, a támadásban öten megsebesültek. Hozzátette: hat üzlet, négy magasház és nyolc autó is megrongálódott. Zaporizzsjában két ember meghalt és négy megsebesült az éjszaka folyamán – közölte Ivan Fedorov, a zaporizzsjai régió kormányzója, ugyancsak a Telegramon.

A kijevi régió légvédelmi rendszerei az éjszaka folyamán többször is működésbe léptek, hogy megsemmisítsék az ukrán fővárost célzó rakétákat és drónokat – számolt be a régió katonai adminisztrációja a Telegramon. A Reuters hírügynökség, szemtanúi beszámolók alapján, azt írta, hogy legalább három robbanás volt az éjszaka folyamán Kijevben. Hétfőn Oroszország több mint 200 rakétával és drónnal támadott ukrajnai célpontokat, aminek következtében legalább hét ember meghalt, és károk érték az energetikai infrastruktúrát.

A kedd hajnali támadások mértéke és teljes hatásuk nem volt azonnal ismert, de az ukrán légierő közölte, hogy több dróncsoport indítását, valamint Tu-85-ös stratégiai bombázók és MiG-31-es, szuperszonikus elfogó repülőgépek orosz repülőterekről történő felszállását észlelte. Krivij Rihben, Kijevben és Ukrajna középső és keleti régióiban az éjszaka nagy részében, hétfőn este nyolc órától kezdve, légiriadó volt érvényben.

Újabb evakuálásokat rendeltek el az ukrán hatóságok a donyecki régióban

Újabb evakuálásokat rendeltek el hétfőn az ukrán hatóságok a donyecki régióban. Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán kormányzója közölte, hogy az egyre romló biztonsági helyzet miatt kiszélesítették a kényszerevakuálás hatálya alá eső övezetet, amelyet a gyerekeknek szüleikkel, illetve a gondozásukat ellátó személyekkel el kell hagyniuk.

Összesen 27 települést soroltak fel a Pokrovszk mellett fekvő Szelidove és Kosztyantinivka térségében. Nem sokkal korábban, az orosz csapatok előretörése miatt, már elrendelték falvak kiürítését Pokrovszk környékén. Az ukrán hatóságok mindemellett többször panaszkodtak arra, hogy a felszólítások ellenére az emberek, főként az idős lakosok, nem hajlandók elhagyni otthonaikat.

Ismételten hangsúlyozom: az egyetlen helyes döntés a civilek számára az evakuálás! Az evakuálás életeket ment!

– hívta fel a figyelmet Filaskin. Szerhij Dobrjak, Pokrovszk katonai közigazgatásának vezetője, az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva, augusztus 19-én, arról számolt be, hogy a civileknek legfeljebb két hetük van elhagyni a várost az orosz csapatok előrenyomulása közepette.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik