Belföld

Az egyik budapesti gimnáziumban nem veszik majd el tanítás előtt a gyerekektől a telefonokat

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem vesszük el. Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel

– erről ír közleményében a VII. kerületi Madách Imre Gimnázium. Hozzátették: „a mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait házirendünk már régóta tartalmazza, amit eddig is betartattunk. Ennek érvényesítése szigorúbb lesz. Kérünk minden diákot, hogy órai magatartásával senki se kockáztassa azt, hogy az okos eszközöket a tanítás előtt el kelljen venni”.

Nemrég döntött a kormány az iskolai mobilhasználatról. A részletszabályokat tartalmazó, 245/2024. (VIII.8.) Korm. rendelet augusztus 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A végrehajtási rendelet kifejti, hogy az úgynevezett „használatban korlátozott tárgyat” ugyan be lehet vinni az intézmény területére, ám azt a tanítási nap kezdetén, az intézmény házirendjében meghatározottak szerint, le kell adni és csak a tanítási nap végén kaphatja vissza a tanuló.

A jogszabály alapján az intézmények saját házirendjük szerint alakíthatják ki a protokollt, hogy ki veszi át az okoseszközöket a tanulóktól, illetve, hogy hol tárolják azokat. A rendelet engedélyez kivételeket is, melyeket a nemzeti köznevelésről szóló törvény szintén szeptember 1-jén hatályba lépő módosításában sorolnak fel.

Így az okostelefonok és más okoseszközök továbbra is használhatók a tanórákon, ha a használatot az intézmény igazgatója egészségügyi célból vagy pedagógusa oktatási célból az általa meghatározott időszakra engedélyezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik