Tech

Meghosszabbították a Telegram-vezér letartóztatását

AOP.Press/Corbis via Getty Images
AOP.Press/Corbis via Getty Images

Meghosszabbította a szombaton letartóztatott Telegram-vezér őrizetét az ügyben eljáró bíróság, írja a Guardian. A mostani hosszabbítással Pavel Durov letartóztatása legfeljebb 96 óráig tarthat: amikor az őrizetbe vétel szakasza lejár, akkor dönthetnek a férfi a szabadlábra helyezéséről vagy a vádemelésről, illetve meghosszabbított előzetes letartóztatásról.

A 39 éves orosz milliárdost szombaton tartóztatták le a párizsi Le Bourget reptéren, amikor leszállt a magángépével. A jelenlegi információk szerint a 900 millió felhasználóval rendelkező online platformjához, a Telegramhoz kapcsolódó ügyek miatt volt ellene érvényben elfogatóparancs.

Durov ellen csalás, kábítószer-kereskedelem, szervezett bűnözés, terrorizmus elősegítése és internetes zaklatás gyanújával adtak ki elfogatóparancsot.

A francia állampolgársággal is rendelkező Telegram-vezér letartóztatásának hírére a franciaországi orosz nagykövetség kiadott egy közleményt, amelyben arra kérték a francia hatóságokat, hogy tisztázzák az ügyet, és azzal vádolták Franciaországot, hogy „megtagadja az együttműködést”. Az ügynök óriási visszhangja lett.

Leonyid Volkov, a tavaly börtönben meghalt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij korábbi főtanácsadója azt írta, hogy bár a platform a bűnözők számára is eszközzé vált, „Durov nem bűnrészes a Telegram-felhasználók által elkövetett bűncselekményekben”. Az X tulajdonosa, Elon Musk is a milliárdos szabadon bocsátását kérte.

A techvilág csúcsvezetőivel, például Elon Muskkal vagy Mark Zuckerberggel szemben Durov kerülte a nyilvánosságot, vagyonát 9 milliárd dollárra becsülik. Durov 2014-ben hagyta el Oroszországot, miután elvesztette a Facebook oroszországi riválisának, a Vkontaktenak az irányítását. Egy évvel előtte alapította meg a Telegramot, amelynek székhelye jelenleg Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik