Kultúra

Székely Kriszta megpályázza a Katona József Színház igazgatói posztját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Máté Gábor a színházon belülről akart utódot.

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta jövőre megpályázza az intézmény igazgatói posztját – jelentette be Máté Gábor jelenlegi igazgató, a színház évadnyitó ülésén a Magyar Narancs tudósítása szerint. Máté Gábor igazgatói mandátuma 2026. január 1-jén jár le. Arról már korábban is beszéltek, hogy a Katona vezetősége a színházon belülről érkező pályázót szeretne, de azt csak most árulták el, hogy Máté Székelyt látná szívesen a társulat élén.

A jövőre hetvenedik életévét betöltő Máté Gábor több mint tizenhárom éve, 2011. február 1. óta vezeti a Katonát, igazgatóként idén az utolsó teljes évadát kezdi meg. Székely Kriszta a 2024/2025-ös évad során Ferdinand von Schirach Nyílt tárgyalás című darabját rendezi, amelyben vendégművészként látható lesz a Nemzeti Színházból érkező Udvaros Dorottya is. Udvaros a Katona részt vett a társulat alapításában, amelynek 1982 és 1993 között tagja volt, így idén több mint harminc év után tér vissza a színház színpadára.

Ezek mellett a nagyszínpadon

  • a nagyszínpadon Tarnóczi Jakab Radical Relax címen rendez majd előadást,
  • a Kamrában Jánossy Lajos Itt élet című művét Máté Gábor rendezi,
  • Ascher Tamás pedig az Egy nyár című Goldoni-darabot viszi színre,
  • iletve készül egy adaptáció Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című regényéből is, a Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című regényével bemutatkozó Biró Zsombor Aurél pedig 2031 címen írt darabot a színház számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik