Tudomány

Álmunkban is elvégezhetünk nehéz feladatokat

Thomas Barwick / Getty Images
Thomas Barwick / Getty Images

Az álomvilág és a fizikai valóság összekapcsolása sokáig csak a tudományos-fantasztikus alkotásokban létezett, most azonban úgy tűnik, bizonyos tevékenységeket álom közben is képesek lehetnek ellátni az emberek, írja a ScienceAlert.

Az amerikai neurotechnológiai vállalat, a REMspace készített egy kutatást, amely rámutatott, hogy néhányan képesek reagálni a körülöttünk lévő eszközökre lucid, vagyis tudatos álmodás közben. Ez röviden összefoglalva egy olyan tanulható képességet takar, melynek révén álmodás közben fel tudjuk ismerni, hogy egy álomban vagyunk.

A kísérlet során öt gyakorlott lucid álmodó képes volt irányítani egy virtuális avatár mozgását álom közben, a szemük felé irányított LED-ek villódzása nyomán, az izmaik mozgatásával.

Ez azért különösen izgalmas, mert REM-fázisban számos izom elernyed, de a tudatos álmok során előfordulnak mikro-összehúzódások. A REMspace pedig egy olyan speciális berendezést fejlesztett ki, amely képes észlelni a láb- és karizmok apró rándulásait.

Az alanyok három egymást követő szemmozgással jelezték, hogy készen állnak a kihívásra. A virtuális gépjármű vezetésekor a futáshoz és guggoláshoz használt izmaikat kellett mozgatniuk álmukban. Az 5 résztvevő összesen 28 megfelelő kanyart hajtott végre a teszt során. Volt olyan, aki egy éj alatt ötször volt tudatos álomban, ám csak kétszer vállalkozott az autóvezetésre.

A kutatók szerint bár jelen tesztben csak gyakorlott tudatos álmodók vettek részt, mindenki elsajátíthat hasonló képességeket. 

Ehhez azonban először javítaniuk kell érzékelőiket, amelyek nem mindig voltak képesek érzékelni azokat a finom rángatózásokat, amelyeket a tudatos álmodók elmondása szerint megpróbáltak előidézni. Ha sikerülnek a jövőbeli fejlesztések a kutatók szerint a következő lépés a fizikai objektumok irányítása lehet álom közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik