Belföld europoli

Tíz jelölt, akik közül valaki megkapja a tettlegességig fajuló vitába keveredő Győrffy Balázs EP-mandátumát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Mint arról a 24.hu is beszámolt, minden tisztségéről, így frissen szerzett EP-mandátumáról is lemondott, valamint a Fideszből is kilépett Győrffy Balázs, miután tettlegességig fajuló vitába keveredett egy nővel. Később a Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette lapunknak, hogy az ügyben súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt folyik eljárás.

Győrffy mandátuma most új gazdára vár, az Index pedig sorra vette, kik azok a kormánypárti politikusok, akiknek valós esélyük van arra, hogy európai parlamenti képviselők legyenek. Amint azt a lap is megjegyzi, a tagállamok feladata, hogy rendelkezzenek az esetlegesen megüresedett mandátumok sorsáról, az erről szóló 2003 évi törvény az Európai Parlament tagjainak választásáról ennek szellemében, kimondja:

A mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén a mandátumot – a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül – a párt által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt szerzi meg

– vagyis a Fidsz-KDNP listáján szereplő, de a választás után mandátumhoz nem jutó jelöltek közül kerül ki Győrffy Balázs utódja.

A Fidesz-KDNP 11 mandátumot nyert a júniusi EP-választáson a megszerezhető 21-ből. Utóbbi számmal megegyező képviselő kapott helyet a kormánypárti listán, vagyis a lista 12-21. helyetettjei azok, akik reménykedhetnek, mivel a jelölőpárt ebben az esetben nincs kötve a sorrendhez. Ők tehát a jelöltek:

  • Bólya Boglárka
  • Petri Bernadett
  • Hegedűs Barbara
  • Kavecsánszki Ádám
  • Juhász Hajnalka (KDNP)
  • Kósa Ádám
  • Hidas Dóra
  • Tóth Edina
  • Magyar Ágnes Zsófia
  • Tordai-Lejkó Gábor

Győrffy Balázs egyébként negyedik volt a listán, gyakorlatilag az elejétől fogva biztos volt, hogy Brüsszelbe megy. Az ügye kapcsán a Blikk arról írt, hogy egy, a Lánchíd közelében lévő szórakozóhelyen beszólt egy lánynak, amit a vele lévő társaság nem vett jó néven. „Szó-szót követett és a vita odáig fajult, hogy verekedés tört ki. A csetepaté miatt rendőrt hívtak ki, de a bulizó fiatalok egyike orvosi ellátásra is szorult, mert súlyos sérülést szenvedett” – írta a lap.

Kapcsolódó
Kapcsolódó
Győrffy Balázsból pillanatok alatt propagandatölteléket csináltak a megafonosok
Nem sokat hezitált a Fidesz-kormány propagandagépezete Györffy Balázs ittas ámokfutása után.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik