Belföld

„Sem szakmailag, sem emberileg nem vállalhatók tovább a feltételek” – felmondási hullám egy fővárosi gyermekotthonban

Bruzák Noémi / MTI
Egy kislány a Cseppkő Gyermekotthon színháztermében 2014. szeptember 12-én.
Bruzák Noémi / MTI
Egy kislány a Cseppkő Gyermekotthon színháztermében 2014. szeptember 12-én.
A fővárosi Cseppkő Gyermekotthont múlt szerda óta megbízott igazgató vezeti, mert a vezetőség zöme és több munkatárs is távozott – tudta meg a 24.hu. Az intézményben dolgozó forrásaink szerint az áll a háttérben, hogy többen nem voltak hajlandók kitölteni a szenzitív adatok közlését követelő feddhetetlenségi nyilatkozatot. Ezt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is megerősítette lapunknak.

A Cseppkő Gyermekotthoni Központ titkárságán azt közölték a 24.hu-val, hogy az intézmény működését a múlt hét óta megbízott igazgatóként Deákné Szitár Ildikó, a Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon igazgatóhelyettese irányítja. Azért hívtuk fel az otthont, mert olyan információt kaptunk, hogy a vezetőség és a dolgozók nagy része felmondott, az úgynevezett feddhetetlenségi nyilatkozat miatt.

Mint lapunk is megírta, a gyermekvédelemben dolgozóknak, egy júniusban közzétett rendelet szerint, átfogó alkalmassági vizsgán kell átesniük, és egy ötszáz kérdésből álló tesztet is ki kell tölteniük, amiben, egyebek mellett, arra is kíváncsi a Belügyminisztérium és az átvilágítást végző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), hogy félnek-e a sötétben. A kérdéssor a munkavállalók kifogástalan életvitelét hivatott felmérni, és

olyan magánjellegű kérdéseket is feltesz, mint hogy mi a válaszoló családi állapota, kivel él együtt és mióta, ráadásul a hozzátartozóiról is adatokat kell szolgáltatnia, sőt a gyermekvédelmi dolgozóknak nemi életükről és irányultságukról is nyilatkozniuk kell egy szakpszichológusnak.

A kérdőívben a nyilatkozónak az ingatlanjairól, ingóságairól is be kell számolnia, és azt is el kell árulnia, mely szórakozóhelyeket látogatja, milyen gyakorisággal fogyaszt alkoholt és milyen mértékben. A dohányzáson kívül más függőségekre, például játékszenvedélyre is rákérdeznek. Ha az átvilágítást megtagadják, nem folytathatják a munkájukat.

Az intézmény titkárságán, kérdésünkre, nem cáfolták a felmondásokról szóló információt, és azt kérték, hogy kérdéseinket írásban küldjük meg az új megbízott vezetőnek, amit megtettünk. A megbízott vezető, Deákné Szitár Ildikó, csupán annyit reagált a levelünkre, hogy a kérdéseinket továbbította a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságra. Az SZGYF, közvetlenül cikkünk megjelenése előtt, megerősítette információnkat, közölték:

A Cseppkő Gyermekotthoni Központ igazgatójának 2024. augusztus 21-én a jogszabály erejénél fogva azonnali hatállyal szűnt meg a munkaviszonya, mert a kifogástalan életvitel ellenőrzést ellehetetlenítette azzal, hogy az ellenőrzés alapjául szolgáló adatlapot nem írta alá. A Cseppkő Gyermekotthoni Központban (Budapest) válaszadásunkig 18 főnek, a munkavállalók 16,3 százalékának szűnt meg a munkaviszonya közös megegyezéssel, amit a munkavállalók kezdeményeztek a kifogástalan életvitel ellenőrzés miatt.

A pályaelhagyók a Cseppkő Gyermekotthoni Központ munkáját, az ott élő gyermekek érdekeit nem veszélyeztetik, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekek ellátásáról, az intézmény zavartalan működéséről minden körülmények között gondoskodik” – írta a főigazgatóság.

Ezt megelőzően egy nevét és intézményi hátterét felfedni nem kívánó gyermekvédelmi szakember lapunknak már elmondta: tudomása van az esetről, és információi szerint nem egyszerűen arról van szó, hogy felálltak a dolgozók a vezetéssel együtt, hanem arról, hogy a fenntartó, a jogszabály értelmében, nem hosszabbíthatja meg a szerződését augusztus végétől azoknak, akik nem hajlandók alávetni magukat és családtagjaikat az átvilágításnak.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik