Hiába vezették be a chipsadót, nem esznek kevesebb egészségtelen élelmiszert a magyarok – derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársainak új tanulmányából. A kutatók a csokoládé, az édes kekszek, a cukros szénsavas üdítőitalok, a sós snackek és az alacsony gyümölcstartalmú italok fogyasztását vizsgálták 2000 háztartásra vonatkozó adatok alapján.
Amint az intézmény közleményéből kiderül, a szakértők azt találták, hogy az adó kivetése kezdetben csökkentette a káros élelmiszerek fogyasztását, később azonban egyre többet kezdtek belőlük vásárolni a magyarok, mivel a táplálkozási szokások és az élelmiszerkörnyezet nem változott, az elkölthető jövedelem viszont nőtt.
A tanulmány szerzői szerint tehát az adó nem érte el fő célját, önmagában képtelen az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásának csökkentésére. Az alacsonyabb jövedelműekre nézve viszont hátrányos lehet az intézkedés, mivel őket sokkal érzékenyebben érinti a drágulás.
A kutatók úgy vélik, ahhoz hogy jobb táplálkozási szokásokra ösztönözzük a társadalmat, nem elég az egészségtelen élelmiszereket drágítani, hanem emellett elérhetőbbé és megfizethetőbbé kell tenni az egészségesebb ételeket, valamint edukálni kell a fogyasztókat.