Kultúra

Hetven lopott műkincs tért haza Kambodzsába, egy szobor is visszakapta a fejét

Metropolitan Museum of Art
Metropolitan Museum of Art
Az állam közel harminc éve küzd azért, hogy visszatérhessenek az értékek.

Hetven ősi khmer műkincset kapott vissza Kambodzsa külföldi múzeumoktól és műgyűjteményektől – írja az MTI a kambodzsai kulturális és művészeti minisztérium jelentése nyomán.

A királyságba különböző eljárások révén kerültek vissza a műkincsek: egyes darabokat önként küldtek vissza a különböző múzeumok, másokat pedig tárgyalásos vagy jogi úton szereztek vissza – írták a közleményben, ami a részletekre is kitér: eszerint a hetven tárgy többek közt ismert amerikai magángyűjteményekből, illetve a New York-i Metropolitan Múzeumból indult útnak Phnom Penh felé.

A kambodzsai főváros Békepalotájában megrendezett ceremónián Hun Manet miniszterelnök ünnepi beszédében emlékeztetett: a béke teremtette meg annak feltételeit, hogy az ország visszaszerezhesse értékes ősi műkincseit, amik felbecsülhetetlenek az ország számára.

A kormányfő hozzátette: 1996 óta 1098, az országból ellopott műkincset követeltek vissza az Egyesült Államoktól, Franciaországtól, Ausztriától, Nagy-Britanniától, Thaiföldtől, Japántól, Indonéziától, Hollandiától, Svájctól, Kanadától, Dániától, Németországtól, Magyarországtól, illetve Norvégiától.

A most hazatért khmer kulturális kincsek között néhány értékes hindu és buddhista mestermű is szerepel az Angkort megelőző időkből, illetve Angkor különböző periódusaiból. A kőszobrok egyebek között Sivát és Umát, illetve a hindu Mahábhárata eposz mitológiai hősét ábrázolják, de köztük van egy Ardhanarishvara szobor az ősi fővárosból, Koh Kerből, sőt, Lokeshvara bronz szoborfeje is, amit így egyesíteni tudnak annak a phnompeni Nemzeti Múzeumban őrzött testével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik