Belföld

Navracsics Tibor Veszprém díszpolgára lett

Katona Tibor / MTI
Katona Tibor / MTI

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter átvette a Veszprém Város Díszpolgára címet Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármestertől kedden a bakonyi vármegyeszékhely ünnepi rendezvényén.

Porga a díj átadását megelőzően a közmédiának azt mondta: Navracsics az elmúlt mintegy másfél évtized városmegújítási programjának fontos szereplője volt, mindig segítette a város törekvéseit és meghatározó tagja a helyi közéletnek. Személye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programnak is fontos „tartóoszlopa” volt – tette hozzá.

A polgármester úgy fogalmazott: Navracsics Tibor munkásságával már régóta Veszprém díszpolgára, „de most már papírja is lesz róla”.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője ünnepi beszédében hangsúlyozta: „időről időre felnőnek közöttünk olyan emberek, akik Szent István hagyatékát nem csupán értelmezni voltak képesek, hanem gyakorolni is, átültetve az adott kor viszonyaiba. Veszprém sosem volt rest tisztelegni azok előtt, akik vitathatatlanul a város és a térség előmenetelének szentelték idejüket, munkásságukat és intellektusukat” – jelentette ki a díjazottat méltatva.

A veszprémi születésű Navracsicsot 2010-ben és 2014-ben is a város országgyűlési képviselőjévé választották, 2010 és 2014 között közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint miniszterelnök-helyettes volt, 2014-ben rövid ideig a külgazdasági és külügyminiszteri posztot is betöltötte. Ezután a 2014-2019 közötti ciklusban oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosként dolgozott az Európai Bizottságban, majd 2019-től az EKF programért felelős kormánybiztos volt. A 2022-es országgyűlési választásokon a szomszédos, tapolcai egyéni választókerületben szerzett mandátumot, majd a megalakult kormányban előbb területfejlesztési, majd közigazgatási és területfejlesztési miniszterként dolgozik.

A veszprémi városi önkormányzat a településért végzett több évtizedes elkötelezett és áldozatos munkája, a helyi közéletben betöltött aktív szerepe, valamint az EKF program megvalósításában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként adományozott díszpolgári címet a miniszternek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik