Élő Nagyvilág

Lövészárokásásra keresnek munkásokat az ukránok által ostromlott Kurszkban

Wolfgang Schwan / ANADOLU / Anadolu via AFP
Wolfgang Schwan / ANADOLU / Anadolu via AFP

Moszkva: Az orosz erők visszafoglaltak egy települést a Kurszki területen

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az orosz erők ismét az ellenőrzésük alá vonták Krupec települést a Kurszki területen, amelyre kilenc nappal ezelőtt ukrán csapatok hatoltak be.

A dél-oroszországi terület megbízott kormányzója, Alekszej Szmirnov pedig közölte, hogy az orosz hatóságok egy újabb olyan járás kiürítését rendelték el, amely részben az ukrán csapatok ellenőrzése alatt van. A Gluskovi járásban élő lakosokat biztonságba kell helyezni – írta a kormányzó internetes bejegyzésében.

Az ukrán határtól mintegy 10 kilométerre fekvő járásban több mint 17 500 állandó lakos élt a 2022 februárjában kezdődött ukrajnai háború előtt. A Gluskovi járás mintegy 150 kilométerre található a terület székhelyétől, Kurszktól.

Szmirnov közlése szerint a reggeli órákban ismét légiriadó volt ukrajnai rakétaveszély miatt a Kurszki területen. A kormányzó felszólította az érintett lakosokat, hogy vonuljanak biztonságos helyre. Hozzátette, hogy már több mint 120 ezer embert szállítottak biztonságosabb körzetekbe.

Oroszország a Kurszki, a Belgorodi és a Brjanszki terület határ menti térségeit terrorellenes harci övezetnek nyilvánította, így a hadsereg több embert és felszerelést vonultathat itt fel.

A Belgorodi területen a kormány nemzeti szintűvé emelte a helyi vezetés által előző nap regionális szintűként elrendelt szükségállapotot.

A határ menti területek biztonságáról szóló értekezleten csütörtökön Andrej Belouszov védelmi miniszter bejelentette, hogy további csapatokat és eszközöket vezényelnek a szóban forgó térségbe, hogy megvédjék a lakóikat és a létesítményeket az ukrán támadásokkal szemben.

Oroszország azt is bejelentette, hogy több települést elfoglalt a kelet-ukrajnai Donyeck megyében. A védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz erők több győzelmet arattak a frontvonal mentén Harkivtól Luhanszkon át Donyeckig. Elfoglalták a Donyeck megyei Pokrovszktól mintegy 15 kilométerre fekvő Ivanivka falut is, jelentős előrelépést téve a Pokrovszkba vezető út ellenőrzése felé. A háború előtt 60 ezer lakosú Pokrovszk a Csasziv Jar és Kosztyantinivka közötti, stratégiai fontosságú útvonalon fekszik.

(MTI)

Lezuhant egy orosz stratégiai bombázó repülőgép Szibéria felett

Lezuhant egy Tu-22M3 típusú, nagy hatótávolságú orosz bombázó repülőgép az oroszországi Szibéria régióban, Irkutszk közelében – jelentette csütörtökön az Izvesztyija című orosz napilap az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

A lapban ismertetett közlemény szerint a szerencsétlenséget technikai probléma okozta, és a gép legénységének sikerült katapultálnia.

(MTI)

Zelenszkij: Az ukrán csapatok elfoglaltak egy orosz kisvárost

Az oroszországi Kurszk régióba behatoló ukrán csapatok átvették az irányítást Szudzsa települése fölött – közölte csütörtökön az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy Olekszandr Szirszkij ukrán vezérkari főnök jelentése szerint a kisvárosban létrehoznak egy katonai parancsnokságot is. A településen található egy gázmérőállomás is, amelyen keresztül halad az orosz földgáz Ukrajna felé.

Az ukrán elnök megjegyezte, hogy Szudzsával együtt, ahol a háború előtt mintegy ötezren laktak, eddig több mint 80 orosz település felett vették át az irányítást az ukrán csapatok Kurszkban.

Ukrajna a háború kezdete óta még sosem ejtett fogságba ennyi orosz katonát egyszerre

Ukrán különleges egységek egyetlen akció keretében egyszerre 102 orosz katonát ejtettek foglyul szerdán a nyugat-oroszországi Kurszk régióban – számolt be a Reuters ukrán titkosszolgálati forrásokra hivatkozva.

A tájékoztatás szerint az ukrán csapatok az orosz katonák elfogása mellett elfoglalták a század nagy kiterjedésű, betonnal megerősített állását is, ami nem csak szálláshelyül szolgált a katonáknak, de földalatti kommunikációs rendszerrel, kantinnal, fegyverraktárral és még egy fürdőházzal is rendelkezik.

Ukrajna augusztus 6-án meglepetésszerűen tört be a kurszki területre, azóta 1000 négyzetkilométeres területet vont a fennhatósága alá, beleértve a Gazprom kurszki földgázelosztóját is, és tovább folytatják az előrenyomulást.

18 ezer forintnyi adomány miatt kapott 12 év börtönt egy nő Oroszországban

Tizenkét évi börtönbüntetésre ítélte a jekatyerinburgi bíróság csütörtökön Kszenyija Karelina orosz-amerikai kettős állampolgárt, akit hazaárulásban talált bűnösnek, mivel egy Ukrajnát támogató jótékonysági szervezetnek juttatott adományt.

A Los Angeles-i illetőségű fürdőalkalmazott a zárt tárgyaláson elismerte az ellene felhozott vádat a bíróság előtt, amely júliusban a Wall Street Journal újságíróját, Evan Gershkovichot kémkedés miatt ítélte el.

A Karelina ellen folyó vizsgálat a bíróság szerint megállapította, hogy a nő 2022. február 24-én, Oroszország Ukrajna elleni katonai inváziójának első napján utalt át pénzt, amelyből az ukrán hadsereg számára vásároltak gyógyászati eszközöket és katonai felszerelést – írja az MTI.

SVERDLOVSK DISTRICT COURT / AFP PHOTO Kszenyija Karelina

A támogatói szerint Karelina 51,80 dollárt (18 ezer forintot) utalt át a New York-i székhelyű Razom for Ukraine jótékonysági szervezetnek, amely ukrajnai gyermekeknek és időseknek nyújt humanitárius segítséget. A szervezet tagadja, hogy katonai célra nyújtana támogatást Kijevnek.

Az Oroszországban született Karelina 2012-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol 2021-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az év elején tartóztatta le, amikor hazarepült, hogy meglátogassa családját Jekatyerinburgban.

A 33 éves nő ügyvédje, Mihail Musajlov elmondta, abban bízik, hogy kliense, akárcsak Gershkovich, később egy fogolycserével szintén kiszabadulhat.

Amerikai lapértesülés szerint Zelenszkij hagyta jóvá az Északi Áramlat elleni akciót, majd lefújta azt, de parancsnoka folytatta

A Wall Street Journal szerint a merénylet terve olyan volt, mintha pár részeg embernek jutott volna eszébe záráskor egy bárban.

Kapcsolódó
Amerikai lapértesülés szerint Zelenszkij hagyta jóvá az Északi Áramlat elleni akciót, majd lefújta azt, de parancsnoka folytatta
A Wall Street Journal szerint a merénylet terve olyan volt, mintha pár részeg embernek jutott volna eszébe záráskor egy bárban.

Zelenszkij: Ukrajna el fogja érni a célját Kurszkban

A kurszki ukrán támadásról beszélt tegnap esti videoüzenetében Volodimir Zelenszkij. Megerősítette, hogy sok orosz katonát ejt foglyul az ukrán hadsereg (a vezérkari főnök, Szirszkij szerint csak tegnap százat fogtak el), amivel a cserére szánt fogolyállomány is jelentősen megnőtt.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy addig folytatják hadműveleteket Oroszország területén, ameddig el nem érik a kitűzött céljaikat, de azt nem nevezte meg, hogy melyek ezek a célok.

A kurszki körzetben folytatott előrenyomulásunk jól halad – el fogjuk érni a stratégiai céljainkat

– mondta Zelenszkij, aki az oroszországi harcokban nagy hatótávolságú fegyverek használatára is engedélyt kért Ukrajna szövetségeseitől.

(Ukrajinszka Pravda)

Ellepték az orosz álláskereső oldalakat a lövészárokásó hirdetések

Orosz léptékkel kimagasló fizetést, mintegy 150 000-371 000 rubelt (600 ezer-1 millió 4 ezer forintot) kínálnak azoknak, akik lövészárokásónak jelentkeznek Kurszk megyébe, ahonnan az oroszok másfél hete képtelenek kiszorítani a betörő ukrán csapatokat. A CNN úgy tudja, az orosz álláskereső oldalak tele vannak ezekkel a hirdetésekkel.

Az amerikai Institute for the Study of War már korábban közölte, hogy Oroszország a határvédelem megerősítésére készült, de nem biztosított megfelelő személyzetet a feladatra.

Az orosz katonák már a kurszki atomerőmű közelében is erődítenek, így készülve az ukrán előrenyomulásra.

A meglepetésszerű támadásnak köszönhetően az ukránok immár két budapestnyi területet, mintegy 74 települést tartanak az ellenőrzésük alatt Kurszkban.

Kapcsolódó
Mit keresnek az ukránok Oroszországban?
A meglepetésszerű támadásnak köszönhetően az ukránok immár két budapestnyi területet tartanak az ellenőrzésük alatt Kurszkban, de ennek a katonai akciónak a mérlegét talán csak hónapok múltán tudjuk megvonni.

(via Kyiv Independent)

Olvasói sztorik